4 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a szentesi kórházban

Elkezdődött a sürgősségi betegellátás fejlesztése Szentes térségében

 

 

 

A támogatási szerződés aláírásával 530 millió forintos fejlesztés kezdődik a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban. Az új Sürgősségi Betegellátó Osztály költségeit európai uniós (TIOP) pályázat és a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat finanszírozza. Az új SBO elengedhetetlen feltétele a 3,6 milliárd forintos műtőblokk megépítésének.

 

A saját bőrükön fogják érezni az emberek, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat komolyan veszi, hogy erősíteni kell a megyében élők biztonságérzetét. Az Európai Unió által biztosított lehetőségeket nem látványberuházások finanszírozására, hanem sokkal fontosabb célok, például a betegek gyógyítási feltételeinek javítása érdekében használja ki – mondta el az eseményen Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

 

 

 

A TIOP pályázat eredményeit Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója a következőképpen összegezte: az országban jelenleg 26 helyen zajlik a sürgősségi ellátás fejlesztése, a támogatási szerződések aláírása jelenleg is folyamatban van, ezek egyik állomása a szentesi Dr. Bugyi István Kórház.

 

A Dr. Bugyi István Kórház jövőképéhez, amelyben a lakosok ellátása az elsődleges, kiemelt program a sürgősségi betegellátó osztály európai uniós normáknak megfelelő kialakítása, mert ezzel Szentes és térsége lakossága az Európai Unió országaiban élő polgárokkal azonos szintű ellátást kap a sürgősségi betegellátás területén. Ezért is fontos a számunkra, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon – fejtette ki gondolatait Dr. Baráth Lajos, a kórház megbízott főigazgatója.

 

 

 

Farkas Sándor, Csongrád megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy már korábban is hangsúlyos feladat volt Szentes és térsége számára a sürgősségi betegellátás biztosítása. Évekkel ezelőtt – felismerve a térség egészségügyi ellátásának akkori hiányosságait – azért dolgoztak, hogy létrejöjjön a Sürgősségi Befogadóhely, amely felépült, és 2002 óta szolgálja az egészségügyi ellátás kiegyensúlyozott biztosítását. Felismerve az igényeket és lehetőségeket, a közeljövőben a kor követelményeinek megfelelően megtörténik a Sürgősségi Befogadóhely Sürgősségi Osztállyá alakítása, az SBO bővítése és korszerűsítése, ami elengedhetetlen Szentes és térsége lakosai számára. Ez alapfeltétele a Dr. Bugyi István Kórházban tervezett struktúraátalakítással kapcsolatos, több mint 3 milliárd forintos fejlesztésnek, s lényeges mértékben javítja a környékbeli egészségügyi ellátást.

 

 

 

A szentesi kórházban az elmúlt 16 év alatt a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat közel 2,6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre. A Dr. Bugyi István Kórház korszerűsítése kulcsfontosságú, mert Szentes és térsége közel 46 ezer lakójának járó- és fekvőbeteg ellátását ez a kórház szolgálja. Szentes - Csongrád megye harmadik legnépesebb városa – a hozzá tartozó 8 településsel közel 813,88 km2-en terül el, mellyel a szegedi után a második legnagyobb kistérség a megyében.

 

Az új SBO fejlesztés keretein belül sürgősségi gyermekambulancia, helikopter leszállóhely kialakítása, sürgősségi betegellátás korszerűsítése és kapacitásának növelése kerül megvalósításra. Mindemellett új épületszárny létesítése, munkahelyteremtés és műszerbeszerzés is a projekt velejárója.

 

 

 

Az ünnepség Szirbik Imre polgármester pohárköszöntőjében kiemelte, hogy az egészségügyért úgy kell összetartanunk, mint ahogy a háttérben látható lobogók színei. Külön-külön a piros, a fehér és a zöld csak egy-egy színes textilcsík, de összevarrva magyar nemzetet jelképezi.

Szentes, 2010. 04. 29.

 

 

.