Külföldi szakmai gyakorlat a Zsoldosban

 

 

 

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 16 tanulója egy pályázat keretében 5 hetes szakmai gyakorlaton vehet részt Franciaországban.

5 bolti eladó és 2 fodrász tanuló Armentiéresben, 3 festő Genechben, 2 szerkezetlakatos, 2 szárazépítő és 2 épületgépész pedig Lilleben teljesíti a gyakorlatát. A tanulók segítségére két kísérőtanár: Bristyán Ágnes és Versegi Zoltán utaztak ki.

 

 

 

A diákok hét közben kollégiumban vannak elszállásolva abban a városban, ahol a gyakorlatot töltik. Hétvégén mindannyian a Lille belvárosában lévő ifjúsági szálláson gyűlnek össze, ahonnan kirándulásokra és különböző kulturális programokra utaznak el. Az első hétvégén Lille nevezetességeivel ismerkedhettek meg. A második hétvégén az iskola kisbuszával kisebb csoportokban kirándultak el az Északi tenger partján fekvő Ostende-re és a tőle nem messze lévő Bruggesbe, egy gyönyörű belga kisvárosba.

 

 

 

 

 

A festőknél pénteken az iskolai műhelyben termékbemutatót tartottak. Utána ki lehetett próbálni a festékeket. Szombaton és vasárnap két csoportra szétválva kirándultunk Brugge-be és utána kimentünk a tengerpartra.

 

 

 

Brugge gyönyörű kisvaros. A csatornák miatt Velencéhez hasonlítják. A tengerpart nagyon lenyűgözte a gyerekeket. Szedtek a kagylót ezerrel.

Akik a vasárnapi csoportban voltak mar rosszabbul jártak. A tenger a szeles esős oldalát mutatta meg nekik. Talán ha egy félórát el tudtunk tölteni a parton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Külföldi szakmai gyakorlat a Zsoldosban

2. beszámoló

 

 

 

Az elmúlt hétvégén vonattal utaztak el Brüsszelbe. A további kirándulásokról és mindennapokról folyamatosan fogunk képes beszámolót bemutatni. Vasárnap, március 7-én Brüsszelt látogatta meg a csoport. Felejthetetlen élményben volt részük. Már maga az oda- és visszaút is emlékezetes a TGV közel 300 km-es sebességével. Az Atomiumot nézték meg először. A legfelső pontra levő kilátóba Európa leggyorsabb liftje vezet.

 

 

 

 

 

 

 

Sok minden történt az elmúlt héten és hétvégén. Szerdán megérkezett az iskolai küldöttség. Csütörtökön meglátogatták a genech-i iskolát. A festő fiúkkal nem találkoztak, mert azok kis vállalkozásoknál a környező településeken dolgoznak. Este Villeneuf D'Asqc-ban már nagyobb szerencséjük volt az ott levő hat tanulóval. Ők is szerte-szét dolgoznak a városban, de estére már mind visszaért a kollégiumba.

 

Pénteken az Armentieres-ben dolgozó fodrász és kereskedő tanulókat látogatták meg. A kereskedő lányoknak ez volt az utolsó helyük ezekben a kis üzletekben. Hétfőtől szupermarketekben folytatják. Vasárnap Brüsszelt látogattuk meg. A csoport nem teljes létszámmal utazott, mert többen inkább a pihenést választották. A többieknek felejthetetlen élményben volt részük. Már maga az oda- és visszaút is emlékezetes a TGV közel 300 km-es sebességével. Az Atomiumot néztük meg először. Mindegyik gömbbe be lehetett menni, mozgólépcsők kötik össze őket. A legfelső pontra levő kilátóba Európa leggyorsabb liftje vitt fel minket. Ezután a fiúk nagy örömére megnéztük a Heysel-stadion, ahol az "emlékezetes" 1987-es BEK döntő mérkőzés volt. A város pedig, az egyedülálló főterével, maga a csoda volt. A pisilő kisfiú tiszteletünkre a Saint Michael rendi akadémikusok ruhájába öltözött.

 

 

 

 

 

Ezután a fiúk nagy örömére megnézték a Heysel-stadiont, ahol az "emlékezetes" 1987-es BEK döntő mérkőzés volt. A pisilő kisfiú éppen a Saint Michael rendi akadémikusok ruháját viselte.

 

 

 

 

.