Szentes - OSC - műhiba miatt újra játsszák

Lefényképeztük a vétkeseket

 

 

 

Játékvezetői műhiba miatt újra kell játszani a férfi vízilabda-bajnokság 18. fordulójában megtartott Szentes–OSC mérkőzést. A találkozót a hazaiak nyerték meg 9–7-re, ám a játékvezető nem engedte, hogy a vendégek végleg kiállított kapusa helyett a cserekapus álljon be az OSC-be. Az OSC szerint a Szentesen játszott mérkőzés negyedik negyedében 6-6-os állásnál kipontozódott az 1-es számú sapkában játszó kapusuk, Áts Bertalan. Miután lejött a pályáról, az OSC a hat mezőnyjátékosa közül lehívott egyet, és helyére beküldte a 14-es (piros) sapkában Tory Zoltánt, aki a szabályok szerint csak kapus lehet.

 

 

A két bíró és az ellenőr, akik miatt újra kell játszani!

 

A játékvezetők szabályértelmezése szerint kiállításra a "kapus poszt" került (nem csak egyszerűen az 1-es számú játékos), ezért a 14-es játékos beállása jogosulatlan (illegális) játéknak számít, hiszen szerintük, ha a kapus van kiállítva, nem jöhet be helyére kapus. A jogosulatlannak nyilvánított játékos bejöveteléért a beküldött 14-es játékost cserével kiállították, és még egy büntetőt is lövettek az OSC ellen, ahogy a szabály egyébként a jogosulatlan játékos esetében előírja.

Az ítélet azt is jelentette, hogy az OSC mindkét kapusát elvesztette. Ezután a játékvezetők az OSC-ből nem engedtek senkit kapusként szerepelni, piros sapkát felvenni, 7 mezőnyjátékossal folyatták a mérkőzést. Az OSC szerint a játékvezetők műhibát követtel el, ha csak a legnyilvánvalóbb ítéletüket nézik, már akkor is újra kell játszatni a mérkőzést, ugyanis a szabály egyértelmű és félre nem értelmezhető, a vízilabda csapat a (vízben) 7 játékosból áll, melyek közül az egyiknek kötelezően kapusnak kell lenni. Kapus nélkül egyébként csak akkor játszhat egy csapat, ha már csak 6 játékra fogható játékossal rendelkezik. A VB szerdai ülésén jogerős döntést hozott az újrajátszásról, mivel a játékvezetői műhiba vitathatatlan volt.

Szentes, 2010. 03. 18.

 

 

.