Őseink hajlékai mai szemmel

 

 

 

A Koszta József Általános Iskolában 2010. március 24-én került megrendezésre az „Életvitel és gyakorlati ismeretek” megyei technika verseny. Az idei téma a „Magyar népi építészet a honfoglalás korától napjainkig.”

A felkészülés során egy adott témakör alapos feldolgozása lehetőséget nyújtott mélyebb és szerteágazó ismeretszervezésre, valamint az önálló kutató-munkára.

 

A megyei fordulóra 3 fős felső tagozatos csapatok érkeztek Fábiánsebestyén, Mindszent és Szentes iskoláiból. Szeretnénk, ha a következő években minél többen jelentkeznének a megye többi telepöléseiről is. A technika órákon a felkészülés és a verseny során a hétköznapi élethez is fontos ismereteket sajátíthatják el a gyerekek, mint pl.

- lakókörnyezet és a háztartás megismerése

- egészséges életmód

- a közlekedésben való önálló részvétel fejlesztése

- gyakorlati tevékenységek közben kézügyességük, tárgyszemléletük, tervezési, modellezési és esztétikai érzékük is fejlődik.

 

 

 

Ezekre az ismeretekre ma már csak a családok egy része tanítja meg a gyerekeket, és ezt is csak hiányosan. Ezért napjainkban még nagyobb jelentőséget kellene, hogy kapjon a technika tantárgy oktatása és az ilyen irányú versenyek szervezése. Írásbeli feladattal kezdődött a vetélkedő, majd a hagyományos építészet eszközeit kellett felismerniük és bemutatniuk. A számítógépes feladatok során megmutathatták, mennyire ismerik hazánk népi építészeti hagyományait.

Gyakorlati feladatként egy alföldi parasztház alaprajzát vázolták fel. És modellezték egy kiválasztott helyiség térbeli makettját hagyományos alapanyagból (agyag, fa gyapjú, nád, papír, stb.)

Az első helyezett csapat tagjai képviselhetik megyénket a nagykanizsai országos versenyen.

 

 

 

Eredmények:

 

I.  Bozó Éva, Horváth Beáta, Sebők Zsuzsanna (Mindszenti Általános Iskola)

II. István Zsanett, Szilágyi Erzsébet, Stibló Szimonetta (Arany János ÁMK Fábiánsebestyén)

III. Nagy Anett, Suti Vivien, Ördög Cintia ( Mindszenti Általános Iskola)

IV. Tóth Bálint, Bélteki Benjamin, Döme Attila (Kiss Bálint Református Általánoos Iskola, Szentes)

V. Mélykúti Kornélia, Mészáros Zsaklin, Szabó Izabella (Koszta József Általános Iskola, Szentes)

VI. Molnár Anett, Gyuris Anett, Vadász N. János (Arany János ÁMK, Fábiánsebestyén)

 

Köszönjük a sok munkát a versenyre felkészítő és lebonyolító nevelőknek: Borbás István, Faragó Ferenc, Fekete Zoltán, Földi András, Geráné Révész Gabriella, Kováts Levente, Lucza László, Mihály Ferencné, Pólya Sándor, Szunyiné Marton Edit.

 

A verseny támogatói: Szentes Város Önkormányzata; Commintment Pedagógiai Intézet, Szeged; Koszta József Általános Iskola.

 

 

Szentes, 2010. 03. 31.

 

 

.