Évértékelő a tűzoltóknál

 

 

 

A szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság elmúlt évi tevékenységét értékelték a vezetők a 2010. március 24-én megtartott munkaértekezleten. A fenntartó önkormányzat nevében Szirbik Imre jónak értékelte a megfiatalított állomány munkáját, és megköszönte eddigi tevékenységüket. A szakmai munkát Huszár Tibor tü. ezredes, a megyei Katasztrófavédelméi Igazgatóság vezetője értékelte, és ismerte el. Elmondta, hogy már több mint tíz éve az ország szakmai élvonalához tartoznak a szentesi tűzoltók. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez kötelez is, és továbbra is fontos feladat a személyi állomány felkészültségének fejlesztése.

 

 

 

Vonulások a számok tükrében:  A 2009. évi összes vonulás: 423

 

A 2009. évi összes vonulás saját területre: 348

  • Tűzesetekhez vonulások száma: 134

  • Műszaki mentéshez vonulások száma: 214

Segítségnyújtási működési körzet: 75

  • Tűzesetekhez vonulások száma: 61

  • Műszaki mentéshez vonulások száma: 14

 

 

Kajtár István szentesi tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, hogy a saját működési területükön az összes vonulás 38,5%-a tűzesethez, míg 61,5%-a műszaki mentéshez történt. Majd folytatta ...

 

- A saját működési területen tűzesethez történő vonulások száma az előző évhez viszonyítva 12% -kal, míg az elmúlt négyéves átlaghoz képest 6%-kal csökkent. A segítségnyújtásra tűzesethez történő vonulások száma az elmúlt évhez viszonyítva 69%-kal, a négyéves átlaghoz képest pedig 71,8 %-kal emelkedett.

- A saját működési területen bekövetkezett műszaki mentési tevékenység az elmúlt évhez képest 13,8 %-os, míg a négyéves átlaghoz képest 2,2%-os növekedést mutat. A segítségnyújtásra műszaki mentés céljából történő vonulások során a beavatkozások száma a tavalyi évhez képest 22,3%- os, az elmúlt négy év átlagához képest 17,7%-os csökkenést mutat.

- A „hétköznapi" ember szóhasználatában a tűzoltás gyors és felületes munkavégzést jelent. Ezzel szemben ezt a szakmát valóságban végző kollégáknak gyakran sokrétű és összetett feladatot kell megoldani a káresetek helyszínén. Hiszen a szélsőséges időjárás miatti viharok által okozott fakidőlések és épületkárok elhárítása, és a hirtelen lehullott nagymennyiségű csapadék eltávolításától az állatmentéseken (méhveszély, háziállat mentés stb.) keresztül, a közlekedési balesetek során sokszor modern biztonsági berendezésekkel, légzsákokkal, dupla akkumulátorokkal, megerősített karosszériával, gázos, benzin, és hibrid meghajtással ellátott járműkig sokféle feladattal találhatják magukat szemben. Ez mellett a kárfelszámolási feladatokhoz szükséges technika kezelése is magas fokú technikai érzéket és felkészültséget követel meg.

- Ezen tevékenységek gyors megoldásában nagyon sokat jelent a megfelelő hatékonyságú képzés, de a gyakran a tűzoltók helyzetfelismerése és találékonysága is szükséges a mihamarabbi kárfelszámoláshoz.

- A tűzesetek ugyan továbbra is kisebb számban fordulnak elő, mint a műszaki mentést igénylő káresemények, de a korábbi kb. 10%-os különbség mára 23%-ra emelkedett. Az elmúlt év során is számos olyan sikert értünk el a tűzesetek és műszaki mentések során, amely egy mentésre szakosodott hivatás esetén további munkára, ösztönzi az állományt. Tűzesetek során két esetben hajtottunk végre életmentést. Közlekedési baleset során a sérült, roncsolódott járművekből 34 személy kimentésében vettünk részt, vagy segítettük mentő bajtársainkat feladatuk végrehajtásában. Egyéb esetben hét fő sérült, beteg ember mentésében nyújtottunk segítséget elsősorban az épületbe történő behatolás elősegítésével, és onnan történő sérült szállítással.

Szentes, 2010. 03. 31.

 

 

.