Eltelt a negyedik hét is

 

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 16 tanulója egy pályázat keretében 5 hetes szakmai gyakorlaton vehet részt Franciaországban. A kint létükről képes összefoglalókat küldenek, és már a 4. beszámolóhoz érkezett a sorozat.

 

 

 

A szombati napot Lille-ben, ajándékok vásárlásával, és városnézéssel  töltöttük.

Vasárnap reggel  8.19-kor pedig vonatra szálltunk, indulás Párizsba. 9.20-kor érkeztünk meg (224 km)! Tud menni ez a TGV!

Az Eiffel toronynál kezdtünk, ahol az előre megváltott jegyeinknek hála, több időt kellett lefelé várni a liftekre, mint a felmenetelre. Az időjárás kedvező volt. Az egész napot megúsztuk eső nélkül, néha még a nap is kisütött.

 

 

 

 

 

Az Invalidusokig sétálva tettük meg az utat. Menet közben találtunk egy utcai piacot is.
Napóleon síremléke egészen monumentális látványt nyújtott. Kár, hogy a kiállítások megtekintésére nem volt időnk.

Metrózás a Diadalívhez. Fényképezés, körbejárás, utcai árusok.

 

 

 

Louvre, Tuilerrieák kertje, Concorde tér. A Louvre-ba a belépés hiába volt ingyenes vasárnap, mégsem tudtunk a hosszadalmas adminisztráció miatt bemenni. Úgy látszik, annyira nem lazák a franciák, mint hittük.

 

 

 

A Notre Dame-ig a Szajna parton sétáltunk. A szokásos tömeg, mutatványosok, árusok hada fogadott minket. Utána siettünk a Montmartre-ra, hogy a festők terét még világosban láthassuk.  Itt esteledett ránk. Táncosok, zenészek szórakoztattak minket a Sacre-Coeur lépcsőinél.

 

 

 

Ezután következett az esti Párizs. A kivilágított Pigalle a Moulin Rogue-al. A Diadalívet és az Eiffel tornyot is meg kellett nézni esti fényárban. A vonat 11-kor indult vissza velünk Lille-be. SZÉP VOLT!

 

 

Szentes, 2010. 03. 29.

 

 

.