Vizes élőhelyek Világnapja a
Szent Anna Utcai Csicsergő Oviban!

 

Óvodánkban kiemelt jelentőségű a környezeti nevelés. A természet jeles zöld napjainak megünneplésére fokozottan figyelünk. Az idei év első ilyen jelentős napja volt a Vizes élőhelyek Világnapja február 2-án. Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari egyezményhez, amely a nemzetközi vizes területekről, különösen, mint vízimadarak élőhelyéről szól.

Az óvodánk elhelyezkedéséből adódóan nap, mint nap figyelemmel tudjuk kísérni a Kurca élővilágát. Sok játékos feladattal tudatosítottuk a gyerekekben, hogy miért fontos a vizek és vízpartok védelme, miért kell óvni az ott élő növényeket, állatokat, majd tapasztalatszerzés céljából bebarangoltuk a Kurca partját, figyelmesen keresve a madarakat. Természetesen élelemről is gondoskodtunk, kukoricával etettük meg a tőkésrécéket.

 

 

 

Ezeken a hideg téli napokon egyre több vendég madarat fedeztünk fel környékünkön. Először egy mandarinrécére lettünk figyelmesek, a tőkésrécék, és szárcsák népes táborában.

Néhány nappal később szürke gémet láttunk felettünk repülni, majd a parton sétálva is megfigyelhették a gyerekek testfelépítését, mozgását.

Figyelmesen sétálva egy nagy kócsagot is észrevettünk, szintén a part menti sekély vízben gázolva kereste táplálékát.

 

 

 

Megérkeztek a bütykös hattyúk is, szám szerint 11-en. Nem félnek az emberektől, így elég közelről meg tudtuk figyelni Európa legnagyobb repülő madarait. Túl közel mégsem ajánlatos kerülni hozzájuk, mert igen agresszívek is tudnak lenni. A kárókatonák népes csapata is jól érzi magát a Kurcán, az egyik óriás platán legfelső ágain szárítgatták tollukat.

Igaz, hogy a Kurca hivatalosan nem védett vizes élőhely, mégis úgy gondoljuk, hogy nekünk óvnunk, védenünk kell ezt a városképet meghatározó élőhelyet.

 

Bárányné Tóth Csilla

környezeti munkaközösség vezető

Szentes, 2010. 02. 22.

 

 

.