9. Télbúcsúztató Karnevál

 

 

 

2010. február 9-én sajtótájékoztató keretében ismerhettük meg az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Télbúcsúztató Karnevál részleteit . Az alföldi össznépi mulatságot a forró hangulat, a helyi és a szlovén hagyományok közösen hívták életre, melyen részt vesz a város apraja-nagyja, a környékbeliek és távolabbról érkezők egyaránt.

A sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy eddig (már nyolcszor) sikeres volt a karnevál, mert mindig sikerült elűzni a telet és eljött a tavasz. Remélhetőleg ebben az évben is így lesz.

 

 

 

A sajtótájékoztatón egyszer csak egy gyermek csapat lepte meg a vendégeket, és hangos kerepeléssel már elkezdték űzni a telet.

 

Az esemény állandó díszvendégei a szlovéniai Koránt jelmezesek és busók. Pénteken farsangra hangolódik a város, majd a szombati maszkabál után karneváli sétára indul a sok száz jelmezes. Ezt követően a Kurca-parton télbúcsúztató tábortűzzel, busótánccal űzik el a hideget, végül a télűzés össznépi hangoskodással zárul, ahol „Dobol a város ……”. Az esti programok a Városi Sportcsarnokban folytatódnak tovább, ahol újabb színvonalas programok, koncertek, többek között Király Viktor szórakoztatja a nagyérdeműt.

 

 

 

Péntek

14 órától a karnevál időszámításának kihirdetése kezdődik a busók részvételével. A városban megindul a kocsikázás és a vonatozás. Délután 16.30-tól Busók tánca a Chicago terasznál. Itt a továbbiakban fánk és forralt borkóstolás lesz, majd vidám Farsangi Chicago Party zenészek, művészek közreműködésével, akiket Kertész Ákos a Hangversenyközpont vezetője hív ez estére vendégségbe. Természetesen az Ő játékát is élvezhetik az odalátogatók. A program egy része szabadtéren zajlik, az esti rendezvényre viszont helyszűke miatt 1000,- forintos helyjegyet kell váltani, ami teljes egészében lefogyasztható, tehát valójában az is ingyenes.

 

Szombat délelőtt

Kilenc órakor kezdődik az első Sportcsarnokbeli program, ahol az óvodások és az alsó tagozatos diákok látványos, vidám és jelmezes műsorai következnek egymás után. A program hagyományosan zsúfolásig tölti a csarnokot nagyszülőkkel, szülőkkel, pedagógusokkal, gyerekekkel és érdeklődőkkel. A program része az országosan is elismert Pom-Pom együttes többszöri szórakoztató, meséket felidéző játéka. Folyamatos kísérő programok vannak a Sportcsarnokban és azon kívül is. Bent kézműves foglalkozások, arcfestés várja az ide érkezőket, kívül pedig az egész nap folyamán kirakodó vásár nyújt vásárlási és szórakozási lehetőséget. Dél körül lesz a hagyományos és nagyszabású ingyenes farsangi fánk kóstolás is.

 

Szombat délután

A Karneváli forgatag teljes lendületbe jön 16 órakor, amikor jelmezesek, mazsorettek, busók, harcosok, feldíszített kamionok, és az érdeklődők felvonulása elindul az Ifjúsági Ház melletti Kurca parthoz, ahol „Téltemető tűzgyújtás” lesz óriási hangzavar és riogatás közepette. Ebbe busók, kolomposok, ütősök, flakonosok, dobosok kapcsolódnak be. A farsangi tömeg visszatér a Sportcsarnokba, ahol 18 órakor kezdődik a „Diák csillag születik” című műsor. A fellépőkre a helyszínen lévők és a Civil Televízió élőadását nézők is szavazhatnak. Este 20.00 órakor Király Viktor lesz a sztárvendég és a programot  „Raiffeisen Lufieső” zárja.

 

Szentes, 2010. 02. 12.

 

 

.