50 éves az ÁRPÁD

 

 

 

Ötven esztendeje van magyar mezőgazdaság palettáján az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet.

Dr. Csikai Miklós a Zrt. elnöke visszaemlékezésében elsőként felelevenítette a szövetkezet múltját. Szólt az első híradásról, mely 1960. január 28-án a Csongrád Megyei Hírlapban jelent meg. E szerint: "ilyen létszámmal még nem alakult termelőszövetkezet Szentesen, mint tegnap. Ez a termelőszövetkezet, amelyet most Árpád néven megalakítanak, a város tizenkettedik közös gazdasága lesz." A cikkíró szerint találó a névválasztás, hiszen hallatán új honfoglalásra asszociálunk.

Majdnem napra pontosan 50 évvel a Szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet megalapítása után kettős jubileumot ünnepelhetett az Árpád-Agrár Zrt. múlt pénteken. A kezdetek óta számos sikerágazattal bővült a termelőszövetkezet. A fél évszázad sikereiről és az alapító tagokról is megemlékeztek az ünnepi rendezvényen.

 

 

 

Dr. Csikai Miklós beszélt az előzményekről is, többek között arról, hogy a helybeli kertészek hamar felismerték, hogy a termelők és a fogyasztók valamint alapanyaggyártók közötti közvetítő kereskedelem kikapcsolása saját összefogásukkal megvalósítható. Ez vezetett az 1957-ben megalapított első szervezetükhöz, a Szentes és Vidéke Zöldség- és Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szakszövetkezethez. Hosszas előkészítés, viták, együtt gondolkodás eredményeként a tagok 1959-60 telén arra a felismerésre jutottak, hogy a zöldségkertészet továbbélésének egyetlen módja egy termelőszövetkezet alapítása. 1960. január végére a város is biztosította a szükséges földterületet, s abban a hónapban 27-én megalakult a szövetkezet, 239 alapító taggal. Egy részük kertész volt, ám a 43 szakmabeli mellett bognárt, szíjgyártót, gépészt, háztartásbelit, kötélgyártót és 137 gazdálkodó mezőgazdasági munkást is feljegyzett a korabeli krónika.

 

 

 

A '90-es években megvásárolták az Erőtakarmánygyárat, mely a megtermelt búza és kukorica feldolgozását, egyszersmind az állattenyésztés olcsó és jó minőségű takarmányellátását biztosította. Az Árpád kezdeményezésére 1996-ban megkezdte működését a Szentesi Hitelszövetkezet is. A részvénytársasággá alakulást 1999-ben indítványozta az Árpád igazgatósága, abban az évben, szeptember 10-én 1032 volt szövetkezeti tag és 214 külső üzletrész-tulajdonos csatlakozásával létrejött a Szentesi Árpád-Agrár Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. Azóta foglalkoznak sütőiparral, borászattal, biológiai növényvédelemmel is.

 

 

 

Az jubileumi rendezvény záróakkordjaként a Városi Galériában megnyílt az Árpád-Agrár Zrt. 50 éves jubileumi kiállítása mely tiszteleg a szövetkezet dicső múltja előtt.

 

 

 

Hogy a kezdeti zöldségtermesztéstől milyen messzire jutott a szövetkezet, a tárlat képekben és szöveges anyagban is érzékelteti. A 40. évfordulóra összeállított anyag felhasználásával és kiegészítésével nyújtják át a rendezők - dr. Takács Edit, Burai László, Mód László, Vigh László - a kiállítást a szentesieknek.

 

 

Szentes, 2010. 02. 15.

 

 

.