Szentesi antológia

 

 

 

Ma már csak kevesen tudják, hogy Szentes irodalmi élete a 19. század második felétől igen élénk volt, s a helyi születésű szerzők közül többen országos hírnévre tettek szert. Némelyiküknek önálló verses- és novelláskötetei is megjelentek. A helybeli szépírók többsége nem jutott el a saját kiadványig, hanem beérték azzal, hogy írásaikat az újságok időnként közölték.

Vágvölgyi Zoltán könyvtárosnak az a remek ötlete támadt, hogy összeállít egy szépirodalmi antológiát a rég elfeledett művekből, feltámasztva azok szerzőinek emlékét. Ehhez hasonló munka eddig még nem készült Szentesen, ezért bátran kijelenthető, hogy hiánypótló helytörténeti kiadványról van szó.

 

A kötetszerkesztő igen körültekintő, alapos munkát végzett úgy a szerzők, mint az alkotások kiválasztása terén. Válogatása jól sikerült: az egykori újságokból, prózai és verseskötetekből kigyűjtött művek sokszínű, változatos képet mutatnak. Az antológia 29 szerzőtől 104 szépirodalmi alkotást tartalmaz. A szerzők születési időpontjuk szerint követik egymást: az első közlő 1843-ban, az utolsó 1912-ben született. Megismerhetjük a kötetben szereplő írók és költők rövid életrajzát, munkásságát, polgári foglalkozását, valamint arcképét és saját kezű aláírását.

Rendkívül tartalmas, olvasmányos, jó felépítésű, szakszerűen összeállított, hiánypótló munkáról van szó, amelyért elismerés és dicséret jár a szerkesztőnek, Vágvölgyi Zoltánnak és az antológiát gondozó, kiadó Városi Könyvtár Közhasznú Társaságnak is, amiért az ünnepek előtt egy remekművel lepte meg a város lakóit.

 

A kötet bemutatójára december 10-én került sor a Szentes Városi Könyvtárban. A könyv a http://www.szentes.hu oldalon keresztül online megrendelhető!

Szentes, 2010. 12. 28.

 

 

.