Egy éve működik Szentesen a légimentőbázis

Volt, amikor leforrázott gyereket kellett menteniük, máskor egy férfihoz vonultak, akire ráborult a munkagép.

 

 

 

Egy éve működik a szentesi légimentőbázis, melynek létrejövetelében több városi önkormányzat és megyei önkormányzat működött együtt. Testileg-lelkileg embert próbáló a légi mentők munkája, hiszen mindig akkor érkeznek, amikor nagyon nagy a baj. Józsa József, a szentesi légimentőbázis vezetője elmondta, hogy az elmúlt évben volt, amikor négyszer szálltak fel egy nap, de az egy-két riasztás az átlagos.

 

 

 

Volt, amikor leforrázott gyereket kellett menteniük, máskor egy férfihoz vonultak, akire ráborult a munkagép.

Olyan is megesett, amikor Algyő mellett egy férfi felborult egy munkagéppel, kizuhant belőle és a több mázsányi szerkezet alá került. Órákon át tartott a mentés, a sérült azért maradt életben, mert a laza talajba nyomta bele a gép és így kicsit belesüllyedhetett. Máskor egy traktor szorított a falhoz egy fiatalembert, őt is kimentettük. Számos szívbeteget is gyorsan kórházba juttattunk. A hirtelen szívelhalás főleg a negyven-ötvenéveseket érintette idén, de a centrumoknak köszönhetően sokak tovább élhetnek.

Józsa József elégedett a munkájával, mint mondta, a Békés megyei mentőállomással kifejezetten jó a kapcsolatuk, sok riasztás érkezik innen, ráadásul időben. Néhányan ugyanis még mindig nem használják ki, hogy sok talpalás után végre megépült a szentesi légimentőbázis, ahonnan Békéscsaba 15—20 perc alatt elérhető. Mint a heliport vezetője elmondta, előfordult, hogy csak az utolsó pillanatban szóltak nekik, hogy menjenek, de mire odaértek, már két mentőautó a baleset helyszínén várt.

Szentes, 2010. 01. 02.

 

 

.