Corvin tükör

 

 

 

2010. január 22-én új időszaki kiállítás nyílt meg a Koszta József Múzeumban "Corvin tükör" címmel.

A tárlatot Dr Basics Beatrix művészettörténész a BTM főigazgató-helyettese, kurátor nyitotta meg a Magyar Kultúra Napján. A kiállítást a Koszta József Múzeum munkatársai rendezték, mely anyag kiegészült  a megyei feltárásokon talált középkori tárgyi emlékekkel. A megnyitón közreműködött a Hunyadiak örökében Történelmi Hagyományörző Egyesület.

 

 

 

A Budapesti Történeti Múzeum rendezésében több kiállítóhelyen is sikert aratott a "Corvin tükör" anyag. A tárlat arra épül, hogy Mátyás király talán az egyetlen olyan magyar történelmi személyiség, akinek kultusza folyamatos volt a halála óta eltelt ötszáz évben. A 19. századi historizmus történelmi festészete és grafikái, könyv-és újságillusztrációi, az emlékműtervek, szobrok csak folytatták azt, amit a nagy uralkodó halálát követően a kortársak elkezdtek.

A kiállítás főként képi dokumentációkon, festményeken, fotográfiákon, nyomatokon, plakátokon keresztül szemlélteti, hogyan élt tovább a Corvin-örökség a köznyelvben és a kultúrában, illetve hogyan vált ideológiává. A képzőművészet mellett a tárgyi dokumentumok sora a 21. századig jól érzékelteti, hogy a mindennapi élet csaknem valamennyi szegmensén megjelenik valamilyen módon Mátyás alakja. Balogh Rudolftól, a kor egyik egyik legnagyobb fotográfusától kezdve Madarász Viktornak, a magyar historista festészet kiemelkedő alakjának alkotásain át, egészen a Magyar Posta holló emblémájáig tekinthetik meg az érdeklődők a tárgyi emlékeket.

 

 

Szentes, 2010. 01. 25.

 

 

.