Brüsszeli nyeremény

 

 

Találkozás Gurmai Zita képviselő asszonnyal                                     Parlamenti ülésterem

 

Egy, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk 5. évfordulója alkalmából megrendezett vetélkedő fődíjaként nyerte meg csapatunk a Közgé Csillagok ezt a 4 napos brüsszeli tanulmányutat, amelyre 2010. január 14-e és 17-e között került sor.

 

 

A Csapat és az Atomium                                                                 A Parlament

 

Az utazás repülővel történt, és mivel első repülésünk volt, így már ez is hatalmas élmény volt számunkra. A megérkezés utáni nap szakmai programokkal telt, ellátogattunk az Európai Parlamentbe, ahol beszélgettünk Gurmai Zita képviselő asszonnyal, belátogathattunk egy parlamenti ülésre, és Szabó Gergely segítségével jobban megérthettük az EU intézményeinek munkáját, működését.

Beszélgettünk a Magyar Köztársaság brüsszeli EU Állandó Képviseletének egyik munkatársával, aki elmondta, hogy milyen feladatai vannak, hogyan telnek ott a mindennapok. Délután ellátogattunk a nyugat-dunántúli régió brüsszeli képviseletére, ahol Kocsondi Tamás ismertette velünk a képviselet céljait, hogy hogyan segítik a magyar fiatalokat, és mivel foglalkoznak odakinn.

 

 

A Saint Michelle Katedralis előtt                                                         A tenger gyümölcsei   

 

Megnéztük az Atomiumot, melyet az 1958. évi világkiállításra építettek, és eredetileg fél évig kellett volna állnia, de annyira hozzánőtt a városképhez, hogy mégsem bontották le, és azóta kétszer felújították. Belsejében konferenciaterem és szállás van gyermekeknek, illetve kiállítást rendeztek be a 60-as évek tárgyaiból, a világkiállítás vívmányaiból. Ebben az épületben található Európa leggyorsabb liftje is, amely másodpercenként 5 métert tesz meg. Megnéztük a Belga Múzeum kiállítását is, amely bemutatta Belgium rövid múltra visszatekintő történetét.

 

 

Belga gofri                                                               Grand Place

 

Az utolsó napon a méltán híres belga csokoládé készítésének fortélyait ismertük meg a Csokoládé Múzeumban, és kóstolót is kaptunk. Sokat sétáltunk a városban, minden nap lehetőségünk volt vásárolni, önállóan is felderíthettük a környéket. Emellett minden nap finomakat ettünk, megkóstoltuk a belga sült krumplit, a gofrit, a bátrabbak a tenger gyümölcsei közül is kóstolhattak. A felnőttek pedig a híres belga sörök közül is megízlelhettek néhányat.

 

 

A Csokoládé Múzeumban          Manneken Pis

 

Tehát mindannyian számtalan élménnyel gazdagodhattunk az út alatt. Köszönjük kísérőinknek, Juditnak és Katának a nagyszerű szervezést, türelmüket, segítségüket és kitartásukat. Nagyon jó kis csapat verődött össze, így minden nap jó hangulatban telt.

Csapat tagjai: Abonyi Tímea, Bartyik Bernadett, Bugya Nikolett, Tapodi Anikó, Bartuczné Józsa Anikó felkészítő tanár

Szentes, 2010. 01. 26.

 

 

.