Béláim gondolkodjunk!
Több helyen leszakadt a Kurca part!

 

 

 

Akik már régóta figyelemmel követik a Mozaikot, azok tudják, hogy mikor voltak aktívak a Bélák! Anno a Kurca szennyezésekor és a jelentős halpusztulás során jöttek össze a Bélák, hogy gondolkodjanak. (Megj.: Aki nem tudja, hogy kik a Bélák, annak ajánljuk, hogy nézze meg a Legényanya című filmet!)

Szóval, Béláim ismét gondolkodjunk…. 

 

 

 

Az elmúlt hétvégén furcsa, eddig még nem látott jelenségre lettünk figyelmesek a Kurca parton. A Széchenyi liget mellett, ha a város központja felé nézünk, akkor láthatjuk, hogy közel hat helyen 2-3 méteres szakaszokon beszakadt a part. A Kurca 1982-es kotrása óta nem fordult elő ilyen jelenség. Ezeknek a mostani beszakadásoknak azok az okai, hogy amikor kotorták a Kurcát megtámasztották a partot egy „fonott” sövénnyel, és ez a támasztás az idő előrehaladtával elkorhadt. Az északi és északnyugati szél korbácsolta hullámok alámosták a partot, és ahogy jött a nagy fagy után az enyhülés a meglazult talaj beszakadt a vízbe.

Van olyan hely, ahol 50 cm szakad a Kurcába, és ha ez ellen sürgősen nem tesznek semmit, akkor egy esztendő múlva már 1 méterrel szélesebb lesz a Kurca, a mélysége viszont csökken.

 

 

Szentes, 2010. 01. 10.

 

 

 

.