A kertek "főutcája" lesz a Szent Vendel utca

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya lakossági fórumot hívott össze 2010. január 20-án a Polgármesteri Hivatal kistanácskozó termébe, hogy a bereklaposi zártkertek közötti dűlőutak elnevezéséről kikérje az érintett tulajdonosok véleményét.

Czirok Jánosné a műszaki osztály vezetője, elmondta, hogy a névadásról kikérték Labádi Lajos levéltár igazgatónak a véleményét, aki az alábbi gondolatokat adta tájékoztatásként:

 

Az érintett határrész — Berek, Bereklapos, Berekhát — a várostól délre eső terület; nyugaton a Korca, délen a szegvári határ, keleten a hódmezővásárhelyi műút határolja. A ,,berek” szó szláv eredetű, magyar jelentése „part". Az ármentesítés előtt az egész terület nádas, gyékénytermő terület volt: a lakosok gyékény- és kosárkötéssel foglalkoztak. Kimagasló részei a XIX. század végéig — a filoxéra pusztítása előtt — jelentős szőlőtermő területnek számítottak. Bereklapos vízállásos, zsombékos területét a régi szentesiek Kontra laposának nevezték, de ma már feledésbe merült ez a helymegjelölés.  A XIX. század elejétől itt volt a város legjobb legelője, amelyet utóbb Alsó-csordajárósnak neveztek. A csordás és bojtárjai naponta ide hajtották ki az alsópártiak és kisériek teheneit. A csordajárás városhoz közelebbi részét Csürhe-járásnak nevezték, amellyel szemköz volt a Nagy-Disznózug és Kis-disznózug. 1867-től a legelőre vivő út mentén állt a város egyik legrégebbi köztéri alkotása, a Szent Vendel szobor, amely a pásztorok védőszentjét ábrázolja. Utóbb (1883-ban) a Bánomháti temető közelébe helyezték át: ma a Bereklapos 14. számú tanya portáján áll.

 

 

 

Az utcanevek megállapításának szabályairól szóló, többször módosított 6/1977. sz. tanácsi rendelet 1.§ -sának megfogalmazása szerint: „Az utcanév: gyalogos és járműközlekedésre alkalmas közterület megjelölésére földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására, de mindemellett az alkalmazásra kerülő utcanév: „emléket állít, ismereteket terjeszt.

Ebből következik, hogy az érintett hobbikertek útjainak elnevezésénél a terület múltjából,  a feledésbe merült földrajzi nevekből a néprajzi hagyományokból kell kiindulni. Közelebbről: a Kurca közelsége miatt szóba jöhetnek a halászattal, a vízi élettel és növényzettel kapcsolatos elnevezések: az egykori lakosok foglalkozására utaló nevek; a legeltetéssel, állattartássál és pásztorkodással érintkező elnevezések.

A fenti szempontok alapján a következő elnevezéseket tudnám javasolni: Szent Vendel utca, Kontra-köz, Halász-köz, Csónakos-köz, Szőlős-köz, Kapás-köz, Gyékényes-köz, Kosaras-köz, Pásztor-köz, Csordás-köz, Bojtár-köz, Kondás-köz, Bárányköz. Tehenes-köz, Disznó-köz... stb.

 

A tanácskozás végén egységes volt a vélemény, hogy a kertek „főutcáját” nevezzék el Szent Vendel utcának. A keresztutaknak a Kondás köz, Pásztor köz, Csordás köz, Szőlős köz, Csónakos köz, Gyékény köz és Bárány köz neveket javasolták, de az „i”-re a pontot a képviselő-testület teszi fel.

Szentes, 2010. 01. 21.

 

 

 

.