Vízbe fulladt több mázsa hal

 

 

 

A Szentesi Horgászegyesületet hatalmas kár érte, mert a minap több mázsa hal pusztult el a Pankotai tó néven ismert bányatóban.

Az ok egyszerű, és annál bonyolultabb. A fábiáni út mellet található tó együttesben elszaporodtak a vízibolhák, melyek a zöld algákkal táplálkoznak. A zöld alga oxigén termelő, így a trilliárdnyi vízibolhák "felzabálták" a tó oxigénfelelősét. Szemmel látható, hogy ezek a kis vízi élőlények hömpölyögnek a vízbe, amely oxigén szintje annyira lecsökkent, hogy több mázsa ha elpusztult.

 

 

 

A vízen úszkáló haltetemekre rengeteg sirály érkezett a területre és csak türelemmel kell várniuk, hogy egy újabb haltetem a felszínre kerüljön.

 

 

 

A horgászegyesület tagjai, a tetemeket összeszedik és elvermelik, ami több napi munkát ad számukra. Sajnos az ökológiai egyensúlynak a felborulása okozta a halpusztulást. A halak vizsgálata során kiderült, hogy az oxigén hiányos víz okozta a pusztulásukat tehát nem fertőzés, vagy szennyezés. Szennyezésről meg amúgy sem beszélhetünk, mert a vízibolhák annyira kitakarították a zöldalgától a vizet, hogy több méterre le lehet látni a tóban!

 

 

Szentes, 2009. 08. 27.

 

 

.