Megyei és városi kórházfejlesztés Szentesen

 

Több milliárd forintos korszerűsítésre készül a szentesi Dr. Bugyi István Kórház - közölte a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón Szentesen. Szirbik Imre elmondta, hogy a három elkészült pályázatából kettőt a megyei önkormányzat jegyez, az egyik a kórház energetikai korszerűsítéséről, a másik a sürgősségi betegellátó osztály fejlesztéséről szól, a harmadik pedig egy nemzetközi párhuzamos fejlesztés a romániai Zsombolyával közösen. A 150 millió forintos energetikai korszerűsítésre a megye a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán közel 70 millió forintot nyert. A projekt várhatóan 2010 decemberére készül el. A szintén megyei kezdeményezésű sürgősségi betegellátó osztályra beadott 500 millió forintos pályázat már nyert az első fordulóban, a második fordulóban a beadás határideje szeptember 30-a. Emellett a város beadott egy közös INTERREG-pályázatot a romániai Zsombolyával. A két településen párhuzamos fejlesztés valósulna meg. Míg Zsombolyában a szentesi tapasztalatokat felhasználva egy intenzívellátó-részleget alakítanának ki, addig Szentesen mozgásszervi és helyreállító rehabilitációs központ jönne létre. A város anyagát az első fordulóban az Együttműködési Tanács már jóváhagyta.

 

 

 

Új műtőblokk 3 milliárdból

 

Egy új műtőblokk építésére is pályázik Szentes. A pályázatot szeptemberben írják ki, de a város saját költségén már megkezdte az előzetes tervek elkészítését. Azt szeretnék, ha néhány héten belül olyan állapotba kerülne a pályázat, hogy technikai oldalról azonnal beadható legyen, de ezt még egyeztetik a megyével - mondta Szirbik Imre polgármester. A jelenlegi sürgősségi tömb és a Kurca között felépülő új intézményben kapna helyet a fül-orr-gége, a traumatológia, a sebészet, az urológia, a gyermek- és újszülött osztály, a 6 műtő és a 8 ágyas intenzív osztály. A legkorszerűbb felszereléseket is magában foglaló műtéti blokk 3-4 milliárd forintos beruházási összeget igényel, amelynek 80-85 százaléka pályázható. Ha a terv megvalósul, akkor az osztályoknak jelenleg helyet adó régi épületeket más célra hasznosítanák.

Szűcs Lajos alpolgármester továbbá elmondta, hogy LEGO rendszerű tervezést kértek, ami annyit jelent, hogyha csak 3 milliárd forinttal lehet gazdálkodni, akkor egy emeletet ki lehet venni a tervből, és nem kell más gépészeti megoldásban gondolkodni.

Dr. Gyenes Ágota a kórház új orvosigazgatója azt emelte ki, a térségben élők közös célja, hogy a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatásban részesüljenek.

 

 

 

A műtéti tömb tervei ITT tekinthető meg!

Szentes, 2009. 08. 27.

 

 

.