„Bababarát Területek” a szentesi védőnőknél

 

 

 

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság az Egészségügyi Minisztérium, valamint az ÁNTSZ támogatásával WHO és az UNICEF ajánlása alapján a "Bababarát Terület" cím megszerzésének támogatására írt ki pályázatot 2009. tavaszán.

 

A pályázat a csecsemők hat hónapos korig tartó, illetve azon túli szoptatásához, a társadalmi támogatás érdekében, a széles társadalmi szerepvállalást ösztönzi. A pályázat célja, hogy a közintézmények, üzletek, hivatalok, kulturális, sport és egyéb helyszínek biztosítsanak kulturált lehetőséget a csecsemők és a kisdedek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyatejes tápláláshoz, a szoptatáshoz.

A Szentesi Védőnői Szolgálat az Ady Endre utca 17. szám alatti Központi Csecsemő- és Kisgyermek tanácsadó, illetve az Ady Endre utca 18. szám alatti Terhes tanácsadó épületére elnyerte a „Bababarát Terület" címet. (Épületenként 100-100 ezer Ft támogatást).

 

 

 

Eddig is lehetősége volt a szoptató anyának külön helyiségben megszoptatnia a babáját, de sokkal szerényebb körülmények között. Miután a pályázaton nyertek, lehetőségünk nyílott az egyszerűbb körülmények korszerűsítésére. Néhány agilis védőnő segítségével sikerült a szegényesen felszerelt helyiségekből kényelmesebbeket varázsolni, ahol az anyák megszoptathatják, és tisztába tehetik a gyermekeiket.

Tanácsadások, illetve az általunk rendezett rendezvények alkalmával (Baba-mama klub, zeneterápiás foglalkozások, babamasszázs, stb.) élnek is az anyák a lehetőséggel. 2009. június 17-én az Egészségügyi Minisztériumban ünnepélyes keretek között a "BABABARÁT TERÜLET" cím elnyerését igazoló, az intézmény falán elhelyezhető TÁBLA, valamint a feltételek biztosítását igazoló OKLEVÉL került átadásra.

 

A pályázat teljesítésének határideje 2009. június 30. volt. Megteremtették a szoptatáshoz szükséges minimális kényelmi feltételeket, ami egy kényelmes szék, pelenkázó asztal. Nyugodt, csendes, kulturált, dohányfüst-mentes környezetben tudják az anyák megszoptatni gyermeküket.

Vállalják a Bababarát Terület folyamatos biztosítását 5 évig. A szentesi védőnők ajánlása, hogy minden szoptató anya bátran induljon el gyermekével a rendezvényekre, bevásárolni, napi ügyes-bajos dolgait intézni, illetve sétálni, hiszen kényelmesen megszoptathatja gyermekét ezeken a „területeken".

Szentes, 2009. 08. 18.

 

 

.