101 év a Nagyhegyen

 

 

 

101. születésnapját ünnepelte a minap Szentes legidősebb lakosa, Antalfi Imréné. Lídia néni nyolc évtized után hagyta el először szülővárosát – nem messze, csak a rokonokhoz, Vásárhelyre ment.

 

 

 

Lídia nénit, mint Szentes legidősebb lakóját – a város polgármestere, Szirbik Imre is felköszöntötte a napokban.

Az ünneplés után jutott egy kis idő beszélgetésre is, így megtudtuk, hogy Lídia néni abban a korban született, amikor még évi egy ünnepnap jutott az embernek. Akkor sem a világrajövetel évfordulóján örvendeztek a népek, hanem a nevük napján ült össze a család. Igazából azonban a disznóölés számított ünnepélynek, akkor ugyanis jól lakhatott a rokonság.

Lídia néninek az iskola is mást jelent, mint a maiaknak. Ő éppen az első világháború idején lett tanköteles, de csak hébe-hóba volt tanítás, mert alig volt tanár, legtöbbjüket a frontra küldték.

Lídia néni, aki 101 éve él a szentesi Nagyhegyen. Most a Nagyhegy 348. alatt lakik, 1908-ban pár száz méterrel odébb sírt föl először. Nyolcvan éven keresztül el sem hagyta szülővárosát, legmesszebb Hódmezővásárhelyen járt. Nem vágyott egyébre, mint hogy olyan társ szegődjön mellé férjnek, aki hűséges és jó ember. Ez beteljesült. Több mint egy évszázadot hagyott már maga mögött, mindenféle felhajtás nélkül, mert azt egyébként sem szereti. Három gyermeke, nyolc unokája és 14 dédunokája nem véletlenül büszke rá.

Szentes, 2009. 08. 17.

 

 

.