A világjáró szentesi molnár fotói

 

 

 

Egy kalandos életű, világlátott szentesi molnár, Nagy Iván Zoltán utazási fotóit tekinthetik meg az érdeklődők a Koszta József Múzeumban május 16-tól.

A Koszovóban született, a második világháború idején a nyilasok által elhurcolt férfi dolgozott Egyiptomban, Indiában és Kínában is molnárként.

 

 

 

Kalandos és élményekben gazdag életutat tudhat maga mögött Nagy Iván Zoltán, aki 1929-ben született Koszovóban. Nagyapja is molnárként dolgozott, kezdetben a Dunán egy hajómalmon inaskodott. A család később Koszovóba került, ahonnan az 1930-as évek végén tértek vissza Magyarországra. Nagy Iván Zoltán 1942-ben Dadon, a Tőke-malomban kezdte elsajátítani a molnárság fortélyait édesapjától. A második világháború alatt a nyilasok elhurcolták, a hadifogságból 1946 tavaszán tért haza. 1952-ben kötött házasságot, 1958-ban költözött Szentesre. 1963-ban Egyiptomban vállalt munkát, ahol egy malom „beőrlésében” működött közre. 1965-ben egy évet töltött Indiában, majd később Irakban is több alkalommal megfordult. Kínában is járt, ahol takarmánykeverőket helyezett üzembe. Utazásai során számos fényképet készített, amelyek vizuális formában örökítik meg élményeit. A szentesi Koszta József Múzeum kiállítása ebből a színes anyagból nyúlt ízelítőt.

Szentes, 2009. 06. 02.

 

 

.