Katonai attasé testület Szentesen

 

 

2009. március 25-én Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál tett látogatást a Magyarországra akkreditált katonai attasék testülete. A testület tagjaiként jelen voltak az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Törökország és Ukrajna katonai képviselői. A vendégeknek Nyers József mk. ezredes, a zászlóalj parancsnoka tartott tájékoztatót az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, szervezetéről, nemzetközi szerepvállalásáról. A tartalmas előadás után statikus bemutatón megismerkedhettek az alakulat technikai eszközeivel.

 

 

 

A búvár kiképző bázison különböző búvár felszereléseket, öltözékeket láthattak, majd a búvár kiképzés egy-egy gyakorlati mozzanatát tekinthették meg.

 

 

 

A zászlóalj gyakorlóterein technikai bemutatók formájában működés közben ismerkedhettek meg az eszközökkel. Először TMM-3 híd telepítését nézhették végig. Majd az alakulat újra visszaállított hídépítő képessége, az alacsonyvízi hídépítés egy mozzanata volt látható. Utolsó állomásként a vízi gyakorló téren a PMP hadihíd elemek vízre tételét, összekapcsolását és technikai eszközök mozgatását figyelhették meg.

 

 

 

A PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjármű rakodóterén a vízrehajtás, és a vízi manőverek közepette töltött élménydús pillanatok fokozták az attasék jó hangulatát a látogatás alatt. Különlegességként az úszó, lánctalpas jármű fedélzetén részesei lehettek a PMP kompra történő felállásnak, majd szállításának, és így új felállásban ismét útra kelhettek a Tiszán.

 

 

 

A testület látogatásának a jelentőségét a rangidős attasé, Michele FASCIANO ezredes, olasz katonai attasé abban látja, hogy láthatják a katonák felkészültségét, a technikai eszközök alkalmazhatóságát, az alkalmazott eljárásmódokat Nagy örömmel tapasztalták, hogy igen jól felkészültek, képzettek a magyar katonák, a szentesi műszakiak.

 

 

Szentes, 2009. 03. 27.

 

 

 

.