Dr. Berki Sándor kapta a Bugyi István Emlékérmet

 

 

 

2009. február 19-én Ünnepi Tudományos Ülést tartott a Dr. Bugyi István Kórház Szentesen a Megyeháza Dísztermében. A rendezvényen átadták a „Bugyi István Emlékérmet”, melyet idén Dr. Berki Sándor főorvos kapott meg.

 

 

 

Curriculum vitae

Dr. Berki Sándor

1959-ben született Hódmezővásárhelyen. Általános iskoláit Mindenszenten végezte, családja idevalósi. 13 évesen magyar nyelv és irodalom szaktárqyi versenyen országos első, egy évvel később országos második helyezést ért el. Középiskolába a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumba járt, a gimnázium irodalmi színpadával 18 évesen országos versenyt nyertek. Mindvégig jeles tanuló volt. Soha nem akart orvos lenni, humán érdeklődése alapján jogász vagy bölcsész szakra készült.

A sors másként akarta. Nem tudni, miért gondolta meg magát, és döntött az orvosi pálya mellett. 1977-ben vették fel a szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. ezt „summa cum laude" végezte el. 1983-tól a szentesi kórház Baleseti és Helyreállító Sebészeti Osztályán kezdett dolgozni, Badó tanár Úr, és Tari főorvos Úr keze alatt, akik nemcsak tanítómesterei, hanem atyai barátai is lettek, és eredetiben képviselték a Bugyi Iskolát, mint a Mester kedves tanítványai.

1989-ben eleget tett a Szegedi Egyetemi meghívásnak és a Traumatológiai Klinikára szerződött, itt egyetemi oktatói statuson dolgozott, tanársegédként. Sokat köszönhet Simonka professzor Úrnak, jelenlegi megyei szak főorvosának, Varga professzor úrnak, Kiss Gyula főorvos Úrnak, és Sándor László tanár Úrnak akik valamennyien kiváló tanítói voltak.

 

 

 

 

1996-ban visszajött szentesre, ahol osztályvezető helyettesnek nevezték ki. 2003-tól osztályvezető főorvosa a Baleseti és Helyreállító Sebészeti Osztálynak. 4 szakvizsgája van, traumatológia, ortopédia, kézsebészet, általános sebészet. A hazai csípő és térdprotetikia valamint a magyar protézisgyártás Szentes, nevezetesen Badó Professzor és Tari főorvos Úr munkásságoz kötődik.

Ahogy a hazai és nemzetközi ortopéd-traumatológia kiemelkedő személyisége, Hangody professzor mondta, „Szentes a hazai csípő-protetika bölcsője". Ezt a munkásságot folytatva, az un. „minimál invaziv" protetika területén ért el kiemelkedő eredményeket Berki dr, osztályán jelenleg a vidéki Magyarország legnagyobb számú ilyen jellegű műtétje történt.

Romániából főleg Kolozsvárról érkeztek orvoskollégák tanulmányozni a módszert, Berki dr a magyar és román televízióban és a médiában számos alkalommal szerepelt, Romániában és Bulgáriában bemutató műtéteket tartott, az Európai Ortopéd Kongresszuson számolt be eredményeiről. Jelenleg hazánk minden pontjáról érkeznek ide betegek ilyen jellegű beavatkozásra.

A Metrimed Kft-vel együttműködve új műszerkészletet és új reviziós csípő-protézist fejlesztettek ki. (Szeretné kifejezni köszönetét Blaskovics Ferenc igazgató úrnak, Blaskovics Gábor úrnak, és Kotormán István főmérnök Úrnak a kiváló együttműködésért, továbbá a jelenlegi állófogadás támogatásáért.) Ezen protetikai munkásságáért Szentes városától „Pro Urbe" kitüntetésben részesült.

A traumatológián belül speciális, karbon-szálas külső csontrögzítőket terveztek, valamint komplett un. reteszes velőűrszeg-rendszert a Technomed Kft-vel, Isperger Antal igazgató úrral, ezeket jelenleg az angol-amerikai Orthofix cég gyártja és forgalmazza világszerte. Munkája elismerése képen a cégtől ingyenesen kapott titán szegekkel és külső rögzítőkkel operálják a végtagtöréseket osztályán kollégáival együtt. Ez a romló gazdasági körülmények ellenére európai színvonalat tesz lehetővé.

A világ számos pontján tartott előadásokat, szakmai továbbképzést és bemutató műtéteket: Az Egyesült Államokban San Franciscóban, Washingtonban, Chicagóban, San Diegóban, Spanyolországban Malagában és Granadában, Olaszországban Milánóban és Veronában, Nagy-Britanniában Londonban és más városokban. Franciaországban Párizsban, Németországban Kölnben és Wolfsburgban, Hollandiában, Dániában, Cipruson, Görögországban Athénban, Törökországban Isztanbulban, Ankarában és Ízmirben, Szíriában Damaszkuszban, valamint a Dél- Afrikai Köztársaságban Johannesburgban és Pretoriában.

Felsőfokú oxfordi nyelvvizsgával rendelkezik. Számos angol nyelvű operatív technikai publikáció szerzője, valamint operatív DVD és CD szerkesztője. Ezen kiadványok internetes úton is olvashatók jelenleg az Orthofix cég honlapján. Egy magyar és három amerikai valamint egy európai szabadalom első szerzője. Hazánkban is rendszeresen tart előadásokat az ortopéd és traumatológiai kongresszusokon, valamint publikál hazai és nemzetközi szaklapokban.

Tagja a Magyar Ortropéd Társaságnak, a Magyar Traumatológus Társaságnak és az Amerikai Ortopéd Társaságnak. Nős, 2 kisfiú, a második osztályos Endike és az első osztályos Balázska édesapja, feleségének szeretne köszönetet mondani a támogatásért, hogy munkáját végezheti. Nagy gyermekei Sanyi és Éva harmadéves egyetemisták. Változatlanul szereti az irodalmat, a nyelvészetet és a történelmet, a filmeket , a képzőművészetet. Hobbija a számítógép és az ortopéd-traumatológiai fejlesztő munka.

 

 

 

Az ünnepi tudományos ülésen adták át az orvosok tudományos munkásságáért oda ítélt elismeréseket, melyet ebben az évben Dr. Assefa Abebe ny. sebész főorvos és Dr Tóth Erika szakorvos vehetett át. A szakdolgozók jutalmazásaként Török Jánosné részesült elismerésben.

 

 

Szentes, 2009. 02. 28.

 

 

.