Horváth Mihály síremléke megújult

Ilyen volt!                                                Ilyen lett!

 

2005. november 2. 15 óra 01 perc                              2009. október 20. 13 óra 51 perc

 

Születésének 200. évfordulója alkalmából Szentes Város Önkormányzata felújítatta Horváth Mihály síremlékét Budapesten, a Fiumei úti temetőben. A jubileum kapcsán 2009. október 20-án ünnepi műsorral is emlékeztek a város egykori szülöttjére.

 

 

 

Az önkormányzat a síremlékek gondozása mellett szoborállítással, nevezetes alkalmakon, különböző évfordulókon koszorúzással is rendszeresen megemlékezik a város neves szülötteiről. Október 20-án születésének 200. évfordulója alkalmából a neves történetíróra, püspökre, a Szemere-kormány vallás és közoktatási miniszterére, Horváth Mihályra emlékeztek a budapesti sírkertben.

 

 

 

Horváth Mihály síremlékét minden évben megkoszorúzza az önkormányzat és a róla elnevezett középiskola is. A jubileum alkalmából azonban felújították az emlékművet, melyet az is indokolt, hogy a rajta lévő bronz mellszobrot ismeretlen tettesek ellopták. Az új bronz domborművet, Horváth Mihály portréját Máthé István csongrádi szobrászművész tervezte.

 

 

 

A Fiumei úti temetőben a délután 3 órakor kezdődő ünnepségen elsőként a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság részéről dr. Zlinszky János elnökhelyettes emlékezett a történetíróra, püspökre, miniszterre, majd Szirbik Imre polgármester emlékezett Horváth Mihályra. Végezetül a Horváth Mihály Gimnázium diákjainak műsorát hallgathattuk meg.

 

 

 

A megújult sírhelynél elhangzottakat ITT hallgathatják meg!

 

 

 

 

Szentes, 2009. 10. 25.

 

 

.