Horvát látogatás Szentesen

 

 

A magyar-horvát kétoldalú nemzetközi együttműködés keretében, horvát delegáció érkezett Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz. A háromnapos látogatásra Karlovac városából, a horvát Műszaki Ezred állományából érkezett a háromtagú küldöttség. A látogatás célja a NATO-n belül a műszaki támogatás általános elveinek, rendszerének megismerése.

A vendégeknek Bartók Gábor őrnagy, kiképzési részlegvezető tartott angol nyelven tájékoztatást az alakulatról. Bemutatta a zászlóalj történetét, szervezeti felépítését. Kiemelt helyen szerepelt a NATO felajánlott alegységek feladatainak, szerepeinek ismertetése. A tájékoztató során fontos szempont volt a horvát tisztek számára megismerkedni a NATO csatlakozáshoz szükséges ismeretekkel, követelményekkel.

 

 

Műszaki tisztek révén, nagy érdeklődéssel fogadták az elméleti tájékoztató után, a zászlóalj technikai eszközeiből összeállított statikus és dinamikus bemutatót. Keresték a kapcsolatot a két alakulat közös technikai eszközeinek használata között. Kiemelt figyelmet szenteltek a magas színvonalú víztisztító berendezéseknek, és a látványos búvár bemutatónak. A technika azonban „élőben” izgalmas igazán. Az alakulat vízi gyakorlóterén élvezhették a PTSZ, lánctalpas kétéltű járművel a Tisza vizébe gázolás élményét, majd a PMP hadihíd elemekből összeállított komppal az utazást a folyón.

Kulturális programként az ópusztaszeri történelmi emlékhelyen a magyarság történelmével ismerkedhettek meg a hónfoglalás korától.

A látogatás végeztével Nyers József mérnök ezredes köszönt el a külföldi vendégektől, akik sok új információval, értékes tapasztalattal, és különleges élményekkel távoztak az alakulattól.

Kép és szöveg: Juhász László szds.

Szentes, 2008. 09. 09.

 

 

.