Múzeumok éjszakája

 

 

 

A Múzeumok Éjszakáját öt évvel ezelőtt egy afféle próba-fesztiválként indították el a szervezők, egy könnyű, nyári kulturális kalandnak szánták az év egyik legkülönlegesebb éjszakájának, a Szent Iván éjnek apropóján. Szentes az elmúlt esztendőben csatlakozott a rendezvényhez, és akkor több mint ezren látogattak el ezen az estén a Koszta József Múzeumba.

 

 

 

A volt megyeházán már az este hét órai nyitást is több tucatnyian várták. Nem csupán a már ismert állandó kiállításokat nézhették meg, ugyanis új időszaki tárlat nyílt az este folyamán Lantos Miklós fotóművész szakrális tárgyú képeiből.

 

 

 

Meghívott előadó is volt Küllős Imola, az MTA doktora személyében. A Múzeumok éjszakáját mindig június 24., Szent Iván napja közelében rendezik meg. Keresztelő Szent János születése és a napforduló megünneplése okán ezen az éjszakán a pogány ünnep hagyományai szerint tüzeket gyújtottak, hogy megidézzék a fényt, és hogy a sötétség egy éjszakára elveszítse hatalmát a fény felett.

 

 

 

 

 

A tűz jegyében telt az este az intézményben. Mód László néprajzkutató-muzeológus érdekes népi tűzcsiholó eszközöket keresett elő a raktárakból, s tárt közszemlére. Olyanokat, mint a szamárszúró acél, melyet másodlagosan szamár ösztökélésére is használtak, vagy az alpári acélt.

 

 

 

Ebben az évben is a Spiral Flames of Szentes tűzzsonglőr csapata lobbantotta lángra éjfélkor a Kossuth téren felállított máglyát.

 

 

 

Előbb azonban a boszorkányos ügyességű fiúk-lányok elkápráztatták a közönséget tűzcsóvákat húzó bemutatójukkal. A látványosságot gyertyával a kézben állták körül az érdeklődők, a lángok játékát Farkas Tibor Ki Mit Tud?-győztes csanyteleki zenész citerajátéka és éneke kísérte.

 

 

Szentes, 2008. 07. 02.

 

 

.