Megnyílt!

10. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem

 

 

 

Ünnepélyes körülmények között 2008. július 20-án, vasárnap este a Hegedűs László Helyőrségi Klubban megnyílt a 10. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem.

 

 

 

A Four in One fúvós együttes reneszánsz muzsikája után Móra József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy az évtizedes múlt már igazi hagyományt jelent, és az idén is olyan vonzó programot állítottak össze a szervezők, hogy ezért megéri akár kirándulás helyett is ezt a képzést választani.

Az euroatlanti gondolat felvállalása, gondozása jó kezdeményezésnek bizonyult, amit igazol az évek óta megfelelő létszámú jelentkező. A nemzetközi elismertségét jelenti az a tény, hogy már a brüsszeli központ anyagilag is támogatta a rendezvényt. Az önkormányzati képviselő kijelentette, hogy a város büszke a nyári egyetemre, és bízik abban, hogy a jövőben ez az esemény még inkább beépül a helyi közművelődési szerkezetbe.

 

 

 

Ezt követően prof. Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a Nyári Egyetem rektora nyitotta meg a közel egyhetes tanfolyamot. Véleménye szerint a szentesi egyetem - reneszánsz egyetem, amely széles értelemben foglalkozik a tudományokkal. Egyébként is a tudomány része az egésznek, szervesen épül a társadalmi élet minden tevékenységébe. Az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a tiszti klub emeleti dísztermében összeállított „200 éves a tisztképzés” című tárlatot, bejelentve, hogy az Országgyűlés novemberben szintén megemlékezést tart az évfordulóról. A megnyitó végén Prof. Szabó János, Nyers József, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Alakulat parancsnoka, Molnár István a MH Szolgáltató Központok igazgatója, Deák János biztonságpolitikai szakértő, Szelekovszki Ernő, a Honvédség és Társadalombaráti Körök országos titkára emlékszalagot kötött a Damjanich János Honvéd Zászlóra.

 

 

 

A program a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület bemutatójával, majd baráti beszélgetéssel zárult.

 

 

 

 Hétfőn 9 órától a Hegedűs László Helyőrségi klubban előadásokkal kezdődik a képzés. Többek között Nyers József, mérnök-ezredes, Tömböl László, altábornagy, a MH. összhaderőnemi parancsnok, Vadai Ágnes, a HM. Szakállamtitkára előadását hallgathatják meg az egyetem hallgatói, illetve az érdeklődők.

 

 

Szentes, 2008. 07. 21.

 

 

.