Ha minden igaz ...

... karácsonyfát már állíthatunk az új légimentő-bázison!

 

 

 

Ha minden igaz, akkor decemberben felszállhat az első mentőhelikopter Szentesről - ezt ígérték a 2008. július 2-án megtartott sajtótájékoztató résztvevői.

 

 

 

Önkormányzati vezetők, parlamenti képviselők, a mentőszolgálat szakemberei, intézményvezetők és politikusok vettek részt a szentesi repülőtéren megtartott sajtótájékoztatón, amelyet a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna hívott össze. A reptér melletti önkormányzati területen épülhet fel ugyanis a dél-alföldi régió légimentő-bázisa, amelyre 2004 óta vár négy megye több mint egymillió lakója.
 

 

Örülünk, hogy az összefogás sikerre vezetett – mondta Magyar Anna arra utalva, hogy a légimentő-központ mielőbbi megvalósulása érdekében – a megyei közgyűlés felhívására – 29 település és megyei önkormányzatok fogtak össze, s az anyagi lehetőségükhöz mérten negyvenmillió forintot ajánlottak fel a célra. A szaktárca e kezdeményezés ismeretében hatvanmillió forintot utalt az OMSZ-nek a szentesi projekt kivitelezésére.

 

 

 

A Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója, Túri Péter megköszönte a régiós összefogást, amely nélkül szerinte nem tartana itt az ügy. Ugyanakkor fontosnak nevezte a minisztérium támogatását is. A szentesi önkormányzat pedig a területet ajánlotta fel a beruházásra, amelyre tavaly május óta megvan az építési engedély.

 

 

 

Szentes város alpolgármestere, Szűcs Lajos megelégedéssel nyugtázta, hogy eljutottak idáig. Hozzátette: a bázis jó helyen lesz, bár hamarabb szerették volna, hogy felépüljön. Már több éve lobbiztak azért, hogy szentesi központja legyen a dél-alföldi régió légimentése.  Farkas Sándor országgyűlési képviselő,  egy évekkel ezelőtti történetet idézett fel: a szentesi kórházból azért hívták fel, hogy segítsen egy súlyos beteg fővárosi intézménybe szállításához. A képviselőnek több mint 3 órájába került, míg minden kapcsolatát latba vetve sikerült egy mentőhelikoptert Szentesre küldetnie.

 

 

 

És hogy pontosan hol is épül a bázis? A térképen pirossal körbe van kerítve a terület, de az arra járók úgy tudják pontosan beazonosítani, hogy a vásárhelyi úton található fatelep közvetlen szomszédságában Szentes irányában lesz majd. Lesz hangár, leszálló- és önálló tankolóhely a mentőhelikopternek, továbbá több személyzeti helyiség.

 

Szentes, 2008. 07. 05.

 

 

.