Klímaébresztő!

Országos filmhét 2008. december 1-6.

 

A Szentesi Művelődési Központ csatlakozott a Klímaébresztő! nevű országos filmhéthez, amit a Védegylet kezdeményezett.

A 2008. december 3-án 17 órakor (Szentes, Művelődési és Ifjúsági Ház, Tóth József u. 10-14.) vetítésre kerülő film rádöbbenthet minket arra, hogy az éghajlatváltozás már nem csupán a híradásokban szereplő esemény, hanem Magyarország és Szentes életét is fenyegető, a mi életünket is érintő jelentős változás. A Klímaébresztő filmhét elsősorban mégsem egy fenyegető jövőképet akar sugallni, hanem azt, hogy a nehézségek lehetőséget adnak a régóta szükséges változtatások elvégzésére, ha élünk a közösségi összefogás erejével. Ezt fejezi ki az is, hogy a vetítésekre országszerte a helyben lakó emberek szervezésében kerül sor a legkülönbözőbb helyszíneken, és hogy a filmek után előadásokra és mindenki számára nyitott beszélgetésekre is lehetőség van.

A magyarországi Klímaébresztő! filmhét nem áll egymagában, és nem véletlenül december első hetében zajlik. December elején lesz az ENSZ „klímacsúcsa” a lengyelországi Poznan-ban, amelyet számos országban civil megmozdulások kísérnek a nemzetközi akciónapon, december 6-án.

A Klímaébresztő! filmhét filmjeit látva mindenkinek lehetősége adódik arra, hogy feltegyen magának néhány alapvető kérdést: Mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint engem és mennyiben okozom én magam? Mit tehetek én a klíma-káosz elkerüléséért?

A Klímaébresztő filmhét szervezői szerint az éghajlat változik, de az emberek még mindig azon töprengenek, hogy kell-e egyáltalán változtatniuk valamin, és ha igen, miként. Senki sem akar „éghajlatpusztító” lenni, de azzal, ahogy élünk, egyre inkább azokká válunk.

Legtöbbször úgy tűnik, hogy a döntéshozók sem néznek szembe saját felelősségükkel. Sok esetben olyan gazdasági és társadalmi döntéseket hoznak, amelyek erősítik a klímaváltozást, vagy megakadályozzák, hogy a társadalmunk gyorsan változzon - pedig képes lenne rá.

Magyarországnak különösen jó lehetőséget nyújt a nemzetközi kibocsátási kereskedelemből befolyó pénz, mely alapjául szolgálhatna az ország „klímabarát” átalakításának.

Az új típusú filmfesztiválhoz országszerte gimnáziumok, egyetemek, művelődési házak, civil szervezetek, sőt egy büntetés-végrehajtási intézet is csatlakozott.

Több civil szervezet is segíti a fesztivált szakértői, illetve szervezői munkával, így a Greenpeace, az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége is.

A filmvetítés 2008. december 3-án 17 órakor lesz. (Szentes, Művelődési és Ifjúsági Ház, Tóth József u. 10-14.)

A belépés ingyenes!

 

KLÍMAÉBRESZTŐ FILMVETÍTÉSEK SZENTESEN

 

Kellemetlen igazság december 3. 17.00 Művelődési és Ifjúsági Ház

Al Gore filmje, aki majdnem elnök lett, de ehelyett visszatért legfontosabb életcéljához. Meggyőződése, hogy még nem késő változtatni, és hogy az éghajlatváltozást nem tekinthetjük többé politikai kérdésnek. Ez a legnagyobb morális kihívás, mellyel globális civilizációnk szembenéz. (An InconvenientTruth, Davis Guggenheim, 2006, magyar feliratos,100 perc)

 

Az a kritikus 6 fok      december 4. 17.00 Kiss Bálint. Ref. Ált. Isk.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának növekedésével a következő száz évben akár 6 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, s ez gyökeresen átalakíthatja világunkat. A dokumentumfilm Mark Lynas brit író, valamint neves klímakutatók segítségével arra keresi a választ, hogy egy egy-, két-, három-, négy-, öt-, netán hatfokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés milyen hatást gyakorolhat a világra. Mi történne, ha a melegedés „csak” kétfokos lenne? Lynas szerint a felmelegedés ezen a ponton túl elszabadult vonathoz válna hasonlatossá. (Six Degrees Could Change the World, National Geographic, 2007, magyar szinkron, 90perc)

 

Lázadás a tányérodon december 5. 17.00 Kiss Bálint Ref. Ált. Isk.

A „főszereplő” Csilla és Gabi kíváncsiak: ez a tulajdonság mindannyiunknak javára válna. Fogtak egy paradicsomot a piacon és elgondolkodtak... hogy került oda, ki ültette el, ki gondozta, ki szedte le, és ki vitte a piacra? A szokásos sémákon túllépve az utazók eljutnak Romániába és Kelet-Magyarországra, hogy lássuk, hogyan fest a mezőgazdaság közelről, a kisközösségekben, és hogyan keresik ezek a közösségek a helyüket az új Európában.(Appetite for Change, Védegylet, Kiss Csilla, Mihalik Gabriella, Takács Mária, Magyar – Román beszélő, magyar felirattal, 2007, 72 perc)

A vetítésekre a belépés díjtalan!

Szentes, 2008. 12. 01.

 

 

.