Átadták a Református Nagytemplomot

 

 

 

2008. október 3-án, ünnepi istentiszteletet tartottak a református nagytemplomban, melyen a gyülekezet és a város lakói hálát adtak Istennek a templom épületének renoválásáért, az idősek otthonának létrehozásáért, illetve a Kiss Bálint utca felújításáért. Ezzel hivatalosan is lezárul a több éve tartó városközpont rehabilitációs projekt.

 

 

 

Az ünnepi istentiszteleten az igehirdetést dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke végezte, aki elmondta, hogy ez a templom a "bizalom háza". Két eltérő gondolkodású partner közös akaratának, azaz egymásba vetett bizalmának gyümölcse a felújított templom.  Köszöntőt mondott Szirbik Imre polgármester, mert a város nagy mértékben hozzájárult a rekonstrukció megvalósításához, valamint az egyházmegye nevében Gilicze András református esperes beszélt, míg a gyülekezet lelkipásztora beszámolt a templomfelújításról, az építkezésről.

 

 

 

Az ünnepségre nemcsak a gyülekezet tagjait várták, hanem az érdeklődő lakosokat is, akik megtekinthették az épületben kialakított második emeleti karzaton lévő Templomi Galériát. Az itt berendezett állandó kiállításon bemutatják a szentesi reformátusság történetét, illetve a karzat másik részében időszakos tárlatokat is rendeznek majd a jövőben.

Újdonság az orgonakarzat alatti részből leválasztott kisgyermekes tartózkodó is.

 

 

 

Kovách Péter arról is beszámolt, hogy a projekt gazdaságilag hivatalosan is lezárult augusztus 15-én. A pénzügyi elszámolásokat, illetve a közbeszerzésekről való beszámolót, a zárójelentést, a hivatalos dokumentációt már eljuttatták a VÁTI szegedi kirendeltségébe, ahol októberig ellenőrzik a papírokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a projekt idén teljes egészében lezárul, mert még évekig után-követési jelentéseket kell majd készíteni és az Európai Unió különböző hatóságai még ellenőrizhetik a pályázat megvalósulását.

 

 

 

 

A Szentes városközpontjának rehabilitációjának projektjének tájékoztató 60 oldalas füzetét ITT tekinthetik meg!

 

 

Szentes, 2008. 10. 15.

 

 

.