Akár 30.000,- Ft is lehet a büntetés

„Szentes város tavaszi illegális hulladéklerakó felszámolás 2008. március-április”

 

 

 

Az adófizetők által a 2006. évi személyi jövedelemadó 1%-ának az illegális hulladéklerakók felszámolása céljára felajánlott összegeiből képződött alap felhasználására írt ki a Környezetvédelmi Minisztérium pályázatot (Pályázati azonosító: K-36-08-00012H) önkormányzatok és civil szervezetek számára 2008. februárjában.

Önkormányzatunk a Vajdatelepi, Magyari és Lavotta utcák környékén levő önkormányzati területek hulladékmentesítésével pályázott támogatásra. A hulladék gépi és kézi erővel történő összegyűjtését, elszállítását a Városellátó Intézmény 2008. április közepéig elvégezte. A feltakarított terület a takarítás után géppel kaszálhatóvá vált.

 

 

                                                                                                         Kinagyítható!

A munkák során több mint 650 tonna építési-bontási törmelék, vegyes szemét és lom került összegyűjtésre, és elhelyezésre a Szentes-berki Hulladéklerakó Telepen.  Hulladékmentesítést követően az érintett területek ellenőrzése, szükség esetén kaszálása folyamatos volt.

Az Önkormányzatunk által benyújtott pályázatot a Környezetvédelmi Minisztérium számunkra kedvezően bírálta el, és 80%-os arányban, 3 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

 

A hulladékmentesítés befejezése óta fél év telt el. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az érintett területen végzett munkák, a utóellenőrzések, és az utómunkálatok (kaszálás, hulladékmentesítés szükség esetén) visszatartó hatása eredményes volt. Fél év alatt mintegy 3.5 m3 , kb. 300 kg hulladékot kellett utólag összegyűjteni, amely az előzményeket tekintve szinte jelentéktelennek mondható. Kihelyezésre kerültek az illegális szemetelést tiltó, a legális hulladék elhelyezés lehetőségeiről tájékoztató táblák. A táblákkal megpróbáljuk felhívni a szemetelők figyelmét arra, hogy a környezet szennyezése az illegális szemeteléssel mindannyiunk, és különösen a gyermekek, az elkövetkező nemzedékek életkörülményeit rontja.

Szentes, 2008. 10. 31.

 

 

.