XIV. Országos Aktfotó Kiállítás

 

 

 

2007. június 9-én a legjobb 90 fotóval nyílt meg a XIV. Országos Aktfotó Kiállítás a Városi Galériában.

A negyedszázados tárlatot minden kétévente várják a fotósok és a szentesi közönség egyaránt, ez is azt igazolja: a műfaj nem egyszerű "képmutatás".

 

 

 

A kétévente meghirdetett aktfotó pályázatra idén rekordszámú nevezés érkezett, a szakemberekből álló zsűri - Baricz Katalin, Jung Zseni, dr. Seres Géza - végül 45 szerző 90 alkotását tartotta méltónak a kiállításra. Hozzá kell tenni: komoly viták után alakult ki a tárlat anyaga, a kimaradt képekből egy újabb tárlatot lehetne rendezni, a zsűri szerint akár egy beszélgetéssel egybekötve. Mert az aktfotózás kínálja magát, lehet is beszélni róla.

 

 

 

Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója, a drámai tagozatos diákok műsora utáni megnyitó gondolatait azzal kezdte, képmutatás lenne állítani, hogy nem büszke a pályázatra és a kiállításra. Az intézmény fotókörével közösen rendezett eseményt a városban élők közül sokan művészeti értékként, rangként emlegetik.

 

Képmutatás lenne azt állítani, hogy nem vagyok büszke az aktfotó pályázatra és a legjobbak kiállítására. Látható, hogy a szentesi intézmény munkatársai és fotókörös barátaink megszerették a bemutatókat. A városban élők közül sokan művészeti értékként-rangként emlegetik az aktfotósok seregszemléjét és vélhetően nem képmutatásból.

A képmutatás vágya, a legszebb felmutatása ösztönzi a nagyszámú fotóst: kétévente képet küldeni, ott lenni a pályázaton. A kiállításon szerepelni és a szentesi tárlaton rangot jelent díjat átvenni. Több száz alkotó, több ezer műve szerepelt az elmúlt 25 évben a zsűri előtt. A képek százait csodálhatták meg az érdeklődők és a szerzők, nem csak a képbemutatás örömét érezhették meg, hanem az aktfotózás nehézségeit is átélhették.

Képmutatásból csak ritkán beszélünk a fotókon szereplő modellekről. Pedig a szerzők látásmódján túl, ők a legfontosabb szereplők a tárlatokon. Testük ugyan visszatükrözi a képkészítő látásmódját, de nélkülük nem lenne aktfotó és a szentesi kiállítás nem vállalkozhatna a képek bemutatására.

Képmutatás nélkül vállalták a szentesi tárlat látogatói, hogy megtekintik a kiállítást és jó hírét viszik az alföldi kisváros fotó-életének. Sok ezren látták az elmúlt huszonöt évben megrendezett, tizenhárom pályázatból kiválasztott fotók százait. Vitték a jó hírét a műfaj országos hírű akt-kép-mutogatóinak.

A szervezők remélik, hogy negyedszázad alatt Szentes az aktfotózás végvárából, a legnehezebb fotókészítés, fővárosává nőtte ki magát. Abban is reménykedünk: ezt állítani ma már nem képmutatás.

Köszönet érte a fotósoknak, a nézőknek, a modelleknek, a rendezőknek és a támogatóknak! Nélkülük csak üres képmutogatás lenne a tizennegyedik országos aktfotó kiállítás!

 

 

 

A pályázat és kiállítás negyedszázaddal korábbi megszületésekor már jelen lévő Kruzslicz és szervezőtársai remélik, hogy ezen időszak alatt Szentes az aktfotózás végvárából a legnehezebb fotóműfaj fővárosává nőtte ki magát.

 

 

 

Az akt első abban, hogy előzetesen kitalált témája van, szándék kell hozzá, s népszerű is a fotóművészek körében, véleményezték a galériában az élesszemű fotósok.

 

 

 

A fődíj Esztergomba került, Balla András nyerte el képeiért. A pályázaton II. díjas Löszfal-akt képével Nagy István a szentesi fotókör vezetője. A technikáról csak annyit árult el, hogy kézzel készített hordozó az alapja, a fényérzékenyesítést ő maga végezte el. A módszert a századfordulón alkalmazták, most néhányan visszatértek hozzá. A III. díjat Kaczmarek Edvárd budapesti alkotó kapta Kékség című képéért, de Szirbik Imre polgármester több különdíjat is átadott a legjobbaknak.

 

 

A tárlat 2007. június 30-ig tekinthető meg.

 

A díjazott fotók ITT a kiállított fotók ITT tekinthetők meg!

Szentes, 2007. 06. 18.

 

 

XIV. Országos Aktfotó Pályázat zsűrizése

 

 

 

2007. május 9-én a Szentesi Művelődési Központban zsűrizték a XIV. Országos Aktfotó Pályázatra és Kiállításra beérkezett pályaműveket.

Az zsűri tagjainak (Baricz Katalin fotóművész, Jung Zseni fotóművész, Dr. Seres Géza fotóművész) nem volt könnyű feladata, mert 93 szerző 504 db fotóját kellet értékelni, melyből a zsűri 45 szerző 90 alkotását javasolta kiállításra.

 

 

 

A XIV. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁS díjazottjai:

  I. díj Balla András           Risza, Megtestesült vágyakozás, Emese álma c. alkotásai együtt

 II. díj Nagy István             Löszfal-akt c. alkotása

III. díj Kaczmarek Edvárd  Kékség c. alkotása

 

MAFOSZ plakett: Annus Tímea Ragyogás a mélyben c. alkotása

Különdíj:  Bognár Ágnes Erdei szépség

                Ecsedi Nóra Férfi akt lepelben 1-2-3

                S. Faragó Gyöngyi Dzsuang Dszi álma

                Rékasi Attila Múló emlékezetemből-Akt -V.

                                    Múló emlékezetemből-Jel-II. c.alkotásai együtt

                Szabó Béla Földanya

 

A zsűri által javasolt képekből 2007. június 9-én, 15 órakor nyílik kiállítás a Szentesi Művelődési Központ Galériájában (Szentes, Kossuth tér 5. I. emelet).

A kiállítás megtekinthető 2007. június 9-30-ig.

 

A zsűrizés jegyzőkönyve ITT és
a kiállítás képjegyzéke ITT tekinthető meg!

Szentes, 2007. 05. 12.

 

 

XIV. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁS - 2007

Pályázati felhívás

 

 

2007. június 9-én nyílik a városi Galériában a kétévente megrendezendő országos aktfotó pályázatnak a seregszemléjére, melyet a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör közösen szervez.

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör 2007. június 9-től június 30-ig megrendezi a

XIV. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁST

 

A kiállítás célja: Állandó fórumot biztosítani a hazai fotósok színvonalas és művészi aktfelvételeinek.

Pályázati feltételek:

- A pályázaton részt vehet minden magyar fotós, 2003. év után készült és az Aktfotó kiállításon még nem szerepelt képekkel.

- Beküldhető nevezési lappal 8 db fotó, fekete-fehér vagy monochrom együtt, de ebből csak 5 db fotó lehet színes.

- Csak 30x40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott alkotásokat fogadunk el, melyek vastagsága maximum 2 mm lehet.

- A sorozatok megbonthatóak, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik. A sorozatokban lévő képek darabszámával együtt sem léphető át a kategóriánkénti maximum darabszám.

- A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotó neve, névre utaló jelzés és a kép címe. A hátoldalon kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, alkotó csoporti tagságát.

- A képeket postai úton történő visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni. A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk.

- A kiállításra el nem fogadott képeket személyesen is át lehet venni, a kiállítás megnyitó után.

- A fotókiállítás másodbemutatójával kapcsolatos igényeket a nevezési lappal együtt kérjük elküldeni.

- A nevezési lap fénymásolható, vagy a rendezőktől kérhető. Kérjük pontosan kitölteni.

- Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, nem kerülnek zsűrizésre.

- A kiállítási anyag képeit 500 x 750 pixel méretben elhelyezzük a www.szentesinfo.hu/mozaik/2007/aktfoto oldalon, ugyanekkor a pályázati kiírás és a nevezési lap is innen tölthető le.

 

Nevezési díj: 1000 Ft. Melyet a katalógus elkészítésére fordítunk és minden pályázó kap a kiállítási katalógusból. Számlaszám: 12066007-00372800-02500001

Díjak: I., II., III. díj plakett, továbbá különdíj, tárgyjutalom és oklevél.

 

Kiállítási naptár:

Beérkezési határidő:       2007. április 30.                         Zsűrizés: 2007. május 3-11 között.

Értesítés a zsűrizésről:   2007. május 25.            Kiállítás megnyitó: 2007. június 9.

Kiállítás utolsó napja:      2007. június 30.     Visszaküldési határidő: 2007. szept. - dec.

                                                                                                   a másodbemutatóktól függően.

 

Beküldési cím:              Szentesi Művelődési Központ, Szentesi Fotókör

                                      6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.

                                      Tel.: 63/314-211. Ügyintéző: Deák Zsuzsanna

 

A nevezési lap PDF formátumban ITT tölthető le!

 

 

Szentes, 2006. 12. 27.

 

 

.