Szőke Lavina 2007

 

 

 

Az idén Magyarországon rendezték meg a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj éves, Szőke Lavina 2007 nevű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatát. A rendszeres, évenkénti gyakorlatról még az alegység 2002-es megalakulásakor született kormányközi döntés. Ennek értelmében minden évben, más-más ország területén, az úgynevezett vezető nemzetnél hajtják végre a felkészülést segítő, és a katonák együttműködését javító parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatokat. Ezzel egy időben pedig a rendező ország nemzeti modulja bemutatót tart saját képességeiből.

 

 

 

2003 után az idén ismét Magyarország vette át a zászlóalj vezető nemzetének szerepét, így szeptember 11-13. között a hódmezővásárhelyi laktanyában rendezték meg a törzsvezetési gyakorlatot, melynek alaphelyzetét a 2006-os tiszai árvíz tapasztalatainak felhasználásával állították be. Az idei gyakorlaton megfigyelőként részt vettek a szerb hadsereg katonái is, jövőre pedig Románia ad otthont a többnemzeti zászlóalj parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatának.

 

 

 

A Tisza-zászlóalj vezetése a Szőke Lavina szeptember 13-i VIP-napjára meghívta a részt vevő országok vezérkarifőnök-helyetteseit, a folyó-menti magyar megyék védelmi bizottságainak elnökeit, a megyei rendőr-főkapitányokat, a határőr-igazgatóságok vezetőit, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokait, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok vezetőit is. A vendégeket a rendezvénynek helyet adó szentesi laktanyában Nyers József mérnök ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka köszöntötte, majd dr. Jároscsák Miklós főigazgató-helyettes adott tájékoztatót az HM Védelmi Hivatal feladatairól. Elhangzott: a minisztérium hivatala köti össze a katasztrófavédelem területi szintjeit, vagyis a megyei és fővárosi védelmi bizottságokat a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerrel.

 

 

 

A gyakorlat VIP-napjának vendégei az előadásokat követően, még a laktanyában megismerkedhettek a Tisza-zászlóalj magyar moduljának technikai eszközeivel és felszerelésével. Emellett megtekinthették az árvízvédelmi munkálatokba rendszeresen bevont Mi–24-es és Mi–17-es helikoptereket, valamint a katasztrófavédelmi igazgatóságoknál használt vegyivédelmi és műszaki eszközöket is. A határőrség, illetve a VPOP képviselői pedig azt mutatták be, hogy egy esetleges katasztrófahelyzet esetén, a segítségnyújtásra siető külföldi katonai konvoj egyszerűsített határátléptetése miként zajlik le.

 

 

 

A Tisza-parti gyakorlótéren először az úgynevezett kézi védműépítő csoport munkáját tekinthették meg a VIP-nap vendégei. A kijelölt gátszakasz megerősítését, valamint a nyúlgát építését helikopterek is segítették, mint ahogy az nem egyszer előfordult a tavalyi árvíz idején is. A vízparti program a mentésben és a védekezésben használható technikai eszközök bemutatójával folytatódott, a könnyűdeszant-csónakok, a PTSZ-M típusú lánctalpas kétéltű járművek, valamint a PMP pontonhíd-elemek alkalmazhatóságát is megtekintették a vendégek.

 

 

 

 

 

 

 

A látogatók tájékoztatására elhangzott: a kormányközi megállapodás értelmében a közös zászlóaljba minden nemzet maximum 200 katonát delegálhat. A Magyar Honvédség pillanatnyilag 168 katonával vesz részt a Tisza-zászlóalj munkájában. A magyar modul a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál szolgáló hivatásos és szerződéses katonákból áll.

 

 

 

 

 

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta: megítélése szerint a gyakorlat eredményes volt. A tábornok kiemelte, hogy a gyakorlattal egy időben zajlott a Tisza-zászlóalj vezérkarifőnök-helyettesi szintű irányító csoportjának ülése is. Ezen megállapodtak a zászlóalj létrehozásakor aláírt technikai megállapodás módosításáról is. A módosított dokumentumot várhatóan novemberben látják el kézjegyükkel a vezérkari főnökök. E technikai megállapodás értelmében egyébként a tervek szerint arra is lehetőség lesz a jövőben, hogy a törzsek mellett a végrehajtó alegységek is közös gyakorlatokon vehessenek részt.

 

 

 

 

 

Az egész napos program a Szőke Lavina 2007 gyakorlat ünnepélyes zárásával ért véget. A Szentes főterén tartott rendezvényen felszólalt Tömböl László mérnök altábornagy. Az MH ÖHP parancsnoka elmondta: a látottak mindenkit meggyőzhettek arról, hogy a közös zászlóalj törzse képes feladatai végrehajtásra, jó az együttműködés a négy nemzet (magyar, ukrán, szlovák, román) között. A magyar modul katonái pedig bebizonyították, hogy készen állnak azokra a feladatokra, amelyek egy esetleges katasztrófahelyzetben várnának rájuk.

 

 

 

 

 

.