<< Vissza a 2. nap 1. részére!

 Lecsófesztivál 2. nap, 2. rész

 

 

Nagy vita van azzal kapcsolatban, hogy a lecsó, Magyarország mely részére jellemző. Mi megfejtettük a titkot, amely számunkra nagyon egyértelmű, mert csakis arra a területre lehet jellemző az országban, ahol a legtöbb paprika és paradicsom terem, ez pedig nem más mint „Fóliaország”, melynek területe lefedi  Szentes Városát és környékét.    

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Milyen a jó lecsó?

A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika az alapvető fontosságú hozzávalók. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik. Szentesen pl. 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész paprika az irányadóak.

 

 

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Eddig a pontig azonos az összes fajta lecsó elkészítése, de innentől kezdve akár világháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak, mind a főzés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben.

 

 

 

Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni; ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen. A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani. Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész. Az “egyszerre mindent bele” elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a teljes mennyiséget, és akkor baj van, lecsó nincs.

 

 

 

Ha virslit, kolbászt, vagy lecsókolbászt is szeretnénk élvezni hozzá, elő kell készítenünk - lehet karikára vágni, de akár 10 cm-esre darabolni is - és mikor a paradicsom és a paprika benne van a fazékban és kicsit össze is esett, akkor kell hozzákeverni a virslit/kolbászt. Ha van, aki szalonnát pirít az elején, majd a hagyma párolása előtt kiveszi a zsírból a szalonnakockákat, ugyanekkor jön el az ideje, hogy visszategye a zöldségek mellé.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

Sokan kérdezik, hogy “Mitől lecsó a lecsó?”. Sokféle magyarázat létezik, de nincs egységes recept, nincs uniformis, a lecsó a legszabadabb kulináris alkotás: „A lecsó attól az, hogy úgy nevezik.”

 

 

Az első helyezettel mindenki fotózkodott                             Balatonakali "Takács Tamás" és csapata

Akkor nézzük a 6. Szentesi Lecsófesztiválon elért eredményeket:

A lecsófőző verseny zsűrije nem vállalkozott arra, hogy mind a 230 féle lecsót végigkóstolja, ezért szemrevételezés után a Horváth György gyógyszerész által vezetett testület úgy döntött, hogy sorsolással döntik el a dobogós helyeket. A nyerteseknek így nem csak lecsójuknak kellett lenni, hanem malacuknak is.

Harmadik helyet kapott a Jutka virágbolt csapata, második helyet sorsoltak ki az Öregdiákoknak, mely csapat tagjai 37 éve érettségiztek, és osztálytalálkozó keretében főztek.

Az első hely kisorsolásakor először a Szirbik Imre polgármester nevét húzták ki, de ő most is, mint minden évben versenyen kívül főzött, így nem maradt más hátra, mint új első helyezettet sorsoltak. A szerencse a Balatonakaliból érkezett fiatalok kedvezett és különdíjasok lettek a Szentesi Farkasok, vagyis a rettenthetetlen ifjú futballisták.

 

 

Jutka virágbolt csapata              A Városi Könyvtár megszavazta magának a "Futottak még!" címet

 

 

 

Az eredményhirdetés után következtek az esti programok, amikor is először Zalatnay Cini lépett a színpadra és a slágereit a többezres tömeg együtt énekelte.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

A polgárőröknek hatalmas szerencséjük volt, mert a kollektívát az énekesnő egy plakáttal jutalmazta. 

 

 

 

Cini után a harmonikás Márió szórakoztatta a közönséget, és még a tűzijáték előtt lépett színpadra a Fata Morgana Orientális Tánciskola néhány tagja, hogy megédesítse a záró pillanatokat.

 

 

 

Többen úgy búcsúztak, hogy találkozunk jövőre, tehát ...

 

Szentes, 2007. 09. 04.

 

<< Vissza a 2. nap 1. részére!

 

 

.