Mitől pusztultak a Kurcában a kagylók?

 BÉLÁK! GONDOLKODTAK!

Víziatka okozta baktériumos fertőzést

 

Víziatka okozta baktériumos fertőzés miatt pusztulhattak el amuri kagylók a Kurcán. A nyár elején Kelet-Magyarország több természetes vizében nagy számban találtak döglött kagylókat.

 

A Tiszán is pusztulnak a kagylók, elsősorban az amuriak, azoknak is az idősebb példányai. Ugyanarról a jelenségről van szó, mint amellyel kapcsolatban az ország több pontjáról hallhattunk híreket.

Mi okozza a tömeges kagylópusztulást? Az egyik közlemény szerint baktériumos fertőzés áll a háttérben, a másik szerint paraziták okozzák, a harmadik szerint a hőség, illetve a vizekben ennek nyomán kialakuló oxigénhiány a tettes - és így tovább.

 

 

 

A Tisza vízrendszerében 10- 15 kagylófaj él. Dr. Majoros Gábor parazitológus vizsgálata szerint víziatka fertőzésből kiinduló baktériumos betegség okozta az amuri kagylók pusztulását. A hazánkban őshonos tavi kagylók is fertőzöttek ezzel a vízi élősködővel, azonban a hazai kagylóknál nem alakul ki baktériumos fertőzés, így tünetmentesen lezajlik a folyamat.

 

 

 

Az amuri kagyló a hatvanas években került be a Távol-Keletről, az amur és a busák betelepítésekor, és itt, ellenségek híján, kedvező körülményeket találva gyorsan elszaporodott - mondja. Az első, tömeges egyedszámú generációk életkora épp mostanában kezd véget érni.

Egyébként is, az idősebb példányok sokkal rosszabbul bírják a hirtelen kialakult kedvezőtlen körülményeket - a hőséget, és az ennek hatására elszaporodó baktériumokat, parazitákat -, s ez nagyon fölerősíti a pusztulás mértékét. Ha nem következett volna be a sokáig tartó hőség, ugyanez a kagylómennyiség akkor is pusztulna, csak nem egyszerre, hanem folyamatosan - és így kevésbé lenne feltűnő.

Szentes, 2007. 08. 22.

.