Tűzhangyán evezi át az óceánt

 

 

Kivételes erőpróbára vállalkozik Vasvári János, hiszen evezve akarja átszelni az Atlanti-óceánt. A kivételes jelzőt alátámasztja az is, hogy az általa kiválasztott útvonalat eddig csak 34 ember tette meg szólóban. Tervei szerint novemberben indul, s csak márciusban érkezik majd meg úti céljához, 3 ezer tengeri mérföldet megtéve.

Az utazáshoz szükséges hajó a Tűzhangya, amit Rakonczai Gábor és Pálos Andrea tervezett és épített meg (www.atlantix.eu) , s amit ezen a szakaszon már próbára is tettek, hiszen ők tavaly novembertől az idei tavaszig párosban már teljesítették ezt az utat. Most kölcsönadják hajójukat Jánosnak, hogy tervei szerint a portugáliai Sagresből indulva átszelje az Atlanti-óceánt, s elérje a kijelölt érkezési helyet, Antiguát.

 

 

 

Az első szakaszt Rakonczai Gáborral teszi meg, hisz együtt eveznek át a Kanári-szigetekre, melynek több oka van. Az egyik, hogy a hajó szállítása költséges, illetve Gábor tervezte, építette és használja a hajót. Így a körülbelül 1200-1300 kilométeres, és az időjárási viszonyoktól függően 2-3 hetes úton megtanulhatja a hajó kezelését - mondja János, aki azt is elárulta, hogy rekordot szeretnének evezni. A Kanári-szigetekről azonban már egyedül indulna Antigua felé.

A szentesi fiatalember azért ezt az útvonalat választotta, mert ez egyébként egy hivatalos versenytáv a Kanári-szigetek és a Karib-szigetek között. Az sem mellékes, hogy az úton nem hátráltatja, hanem segíti majd a passzátszél, valamint az Észak-atlanti áramlás. Így ha megengedi az időjárás, akkor napi 12-14 órát evezve 50-70 kilométernyit halad célja felé. Az útról egyébként fényképek és videofelvételek is készülnek, de a technika segítségét a helyzet-meghatározásnál is igénybe veszi, hisz GPS-szel tájékozódik majd. Szívesen folyamodna ő is a klasszikus módszerekhez, de a hajó nagyon alacsony, az óceánon pedig a 4-5 méteres hullámok átlagosak. Így például a szextáns használata nem lenne célszerű. 

Honnan jött az ötlet? Vasvári János elmondta, hogy véletlen talált rá az interneten erre az extrém sportra. Beleszeretett, és egyébként is keresett valamilyen kihívást.

Szentes, 2007. 08. 04.

.