Indul a LEADER Program!

 

2007. szeptember elején indul a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Leader Program, ahol a kistérségi civil szervezetek, vállalkozók és önkormányzatok helyi közösségeket alakíthatnak abból a célból, hogy az Új Magyarország Vidékfejkesztési Programhoz igazodva elképzeléseiket, ötleteiket megvalósíthatják.

 

Röviden a Leader Programról:

A LEADER az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egy sajátos módszere. Nemcsak egy program, hanem egy metodika, amelynek segítségével a vidéken élők meghatározhatják a térségük hosszú távú fejlesztési prioritásait, hogy azokat megvalósítva javítsák a vidéki életminőséget. Az említett térség a LEADER – térség, amelynek „helyi identitását” az ott lakók közösen élik meg. A helyi identitást meghatározhatja valamely történelmi, földrajzi vagy gazdasági elem, vagy azok együttese. A LEADER egy eszköz, módszerként értelmezhető, partnerségen alapul, amely partnerség komponensei a közszféra, vállalkozói szféra és a civil szféra képviselőiből áll. Cél tehát a helyi partnerségek megerősítése, alulról jövő vidékfejlesztési politika előmozdítása. Térség alatt önszerveződő területeket értünk, amelyek összefüggő homogén egészet alkotnak. A térségek tehát nem szorulnak a statisztikai-tervezési határok (kistérségek, megyék, régiók) közé, így határaik elasztikusak. A LEADER – módszer segíti a vidéki szereplőket abban, hogy a térségük potenciálja hosszú távon erősödjön. Biztosítja a helyi szereplőknek, hogy bekapcsolódhassanak a mindennapjaikat meghatározó fejlesztési folyamatokba.

Bővebb információ: Gyömber Ferenc HVI vezető Elérhetőségek: 6635 Szentes, Kossuth tér 5., Tel.: 63/401-493, 30/684-7590. Internet cím: www.hvi.hu ; email: szentesi@hvi.hu

 

Szentes, 2007. 08. 08.

 

.