Helyi Vidékfejlesztési Iroda Szentesen

 

A Szentes Kistérség Többcélú Társulása sikeresen pályázott a Helyi Vidékfejlesztési Iroda cím elnyerésére. Ennek eredményeként május közepétől az iroda megkezdte működését, szegvári Gyömbér Ferenc vezetésével. Az ország 167 kistérségében kialakított Helyi Vidékfejlesztési Iroda hálózat irodavezetői a tevékenységük első szakaszában regionális képzésen vettek részt, hogy hitelesen, felkészülten szólíthassák meg a kistérség önkormányzatait, civil és társadalmi szervezeteit, valamint a vállalkozói szféra képviselőit. Ezért a kormányzati integrált vidékfejlesztési irányelvek és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tagolódásának elsajátításán túl egyebek mellett kistérségi specializációs-, projektmenedzsment-, kapcsolati- és kommunikációs tréningeken is részt vettek. A képzés lezárását követően az irodavezetők akkreditációs vizsgát tettek.

 

A Helyi Vidékfejlesztési irodák legfőbb feladatai az Új Magyarország Vidékfejlesztési  Program (ÚMVP) intézkedéseihez és támogatásaihoz kapcsolódóan tanácsadási, tájékoztatási szolgáltatások nyújtása a kistérségben tevékenykedő vidéki szereplők (üzleti vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok ) számára. Helyi Vidékfejlesztési Közösség (HVK) szervezése a kistérség állami és önkormányzati , civil, ill. vállalkozói szereplőinek  ösztönzésével, bevonásával. Az alakuló Leader Akciócsoportok (ACS) és HVK-k létrejöttének a motiválása, ösztönzése, majd az ACS-ok és HVK-k regisztrálása. A sajátos, egyedi kistérségi adottságokra építő, testreszabott  Helyi Vidékfejlesztési Terv elkészítésének a koordinálása.

 

A HVI-k közeljövőben elvégezendő fealdatai között szerepel a kistérség helyzetének és szereplőinek a megismerése. Aktív közreműködés az ÚMVP megvalósításához kapcsolódó tevékenységek országos és a helyi priorításainak a meghatározásában, részvétel a megvalósítást segítő jogszabályok véleményezésében, azért hogy minél jobban igazodjon a helyi adottságokhoz, gyakorlatokhoz.

 

Szentes, 2007. 07. 30 .

 

.