Lesz nagy Buli Szentesen?????????????

 

 

 

Lesz!!!! A 60-as évek, két legnépszerűbb rock zenekara a Kaméleon és a Hell's Angels közös koncertet ad 2007. május 26-án 19.30- kor a Tiszti Klub udvarán.

 

 

 

Egy kis rock történet Szentesen, a 60-as évekből!

Abban az időben kelt életre a Beatles , Rolling Stones, Kinks ,Troggs együttes. Kalózadókon /Szabad Európa, Rádió Luxemburg/ titokban hallgattuk a nyugati együttesek dalait. Példaképpé váltak és mindnyájan olyanok szerettünk volna lenni, mint Ők. Mi is megtanultunk gitározni. Ebben az időben több zenekar is létrejött. Kaméleon, Albatros, Hell’s Angels, Fekete tulipán/Szegvár/, Ipszak /Pollákosok/. Aldeinos……

Igazi verseny alakult ki a zenekarok között, a közönség meghódítása érdekében. Mindig a legfrissebb , legjobb számokat kellett előadni. A közönség hálás és szomjas volt a jó zenére. Nagyon nagy barátságok szövődtek, ami még ma is tart. Fő találkahely a Petőfi étteremben tartott ötórai tea volt. Akkor még több száz fiatal hallhatta élőben, a kor legjobb zenéit a Kaméleontól. Abban az időben több helyen is volt buli/ Petőfi, Sörkert, Tiszti klub, strand, vasutas kultúrház/

A Kaméleon együttes 1965-ben alakult Slenders néven. /Anti ,Kárpáti, Bezzegh, Bubla/. Majd névváltoztatás újságírói nyomásra /lehúzták a csapatot a megjelenésük miatt/. Akkor még a hosszú haj és az öltöny hiánya, bűn volt. Így lett az új név Kaméleon. ’68 környékén jött a katonaság és emiatt tagcserékre volt szükség. Először Bubla, Paksi csere, majd kialakult az igazi Kaméleon. Anti Sándor /Typler/ Kárpáti János /Cyrano/ Bezzegh József /Lefety/ Tofán Sándor /Jenő/ Bugyi András /Elen/ formáció, több évre.’69-ben bővültünk Földváry Karcsival Ez a felállás volt az emlékezetes. A megye határain kívül is ismerté váltunk. A zene szeretetén kívül, a baráti kapcsolatunk volt az erősségünk.

 

 

 

Felsorolom ki mindenki játszott még a Kaméleonban később./ Berényi Csöpi, Lakatos Lacika, Urbán Laci, Szabó Árpi, Vígh Gyuri/ A ’70-es évek elején sokan külföldre mentek a zenész társak. Én kalandvágyból itthon maradtam. Úgy ’93 környékén, felmerült a kérdés. Mi lenne, ha még egyszer összeállna a Kaméleon? Hmm……. És összeállt. Nagy sikerű koncertet adtunk a Tiszti klub udvarán. Itt voltak a régi haverok! Nagyon jó érzés volt. A ’93-as Kaméleon koncert hatására, újra összeállt a Hell’s Angels együttes is /Gullay Misi, Sáfár Zsolti, Szabó Tibi, László Misi, Monori Miki, Vukovics Sanyi/. Ezt azért tartom fontosnak, mert egy újabb Oldi zenekar kelt életre, melynek ma már Én is tagja vagyok. Önmagunk és mások örömére zenélünk. 2006-ban jött az újabb ötlet , hogy csináljunk egy nagy közös bulit 2007-ben. Hozzáfogtunk a megvalósításhoz.

Interneten egyeztetés Ki van benne a dologban. Ki tudja vállalni. Végül kialakult a Kaméleon felállása: Kárpáti János/ Cyrano/ Basszus/ München / Bezzegh József/Lefi/ Szóló,Ének /Szeged/ Tofán Sándor /Jenő/ Ének,gitár Janó István /Manó/ Dobok /Malmő/ Gullay Mihály/ Ének,gitár/ Lakatos László /Szintetizátor/ Földváry Károly /Karesz/ gitár /Diósd/ Paksi György /Jela/ konga,dob

 

 

 

Megbeszéltük, hogy milyen számokat tanulunk meg. Szöveg, akkord egyeztetés és mindenki ezek alapján gyakorol. A nagy távolságok miatt igen nehéz volt, együtt próbálni, mert ahhoz a külföldön élőknek haza kellett jönni. Meg is tették. Amikor nem bírtak hazajönni, akkor a Hell’s zenésztársaim segítettek mindenben, önzetlenül. Nagyon jók voltak a próbák. Este beültünk valahova, jó nagyokat dumáltunk sörözgettünk. A legutolsó próba volt a legjobb, ahol már csak átjátszottuk a műsort. Egy Tisza melletti kis tanyán, Gránicz Jani barátunk tanyáján próbáltunk, teljes hangerővel három napon át, reggeltől estig. Csodás idő és hangulat volt.

 

A Hell’s Angels együttes ’68-ban alakult. /Gullay, Sáfár, Monori, Szabó,László, Vukovics/ Kedvencük a Rolling Stones együttes volt, és még ma is ezt az irányvonalat képviselik. Az idők során tagváltozások voltak. Hosszú évek óta a Hell’s felállása: Gullay Mihály /Ének, gitár/ Sáfár Zsolt /Basszus, Ének/ Szabó Tibor /Szóló/ Tofán Sándor/Ének, gitár/ Berkecz Dávid /Szintetizátor/ Monori Attila /Dob/ Paksi György /dob/ Nos ennyi visszatekintés.

 

Köszönet a Tiszti klub igazgatójának, Julikának és csapatának, hogy első szóra mindenben a segítségünkre vannak. A két nagy csapat közös koncertje, a Tiszti klub udvarán lesz, május 26.-án 19.30- kor. Oda várjuk régi barátainkat és mindazokat, akik szeretik az Oldi rockot.

Mi ott leszünk! És Te…..?! 

Tofán Sándor

Szentes, 2007. 05. 15.

.