Nyíri Antalra emlékeztek

 

 

 

Dr. Nyíri Antalra, a kiváló nyelvészprofesszorra emlékeztek családtagjai és egykori tanítványai 2007. március 9-én a Megyeháza Konferencia Központjában. Városunk szülötte ugyanis ezen a napon lett volna 100 éves. Az ünnepi esemény azonban kettős volt: a 2000-ben elhunyt Nyíri Antal emléke előtt egy multimédiás CD-vel is tisztelegtek annak szerkesztői.

Családtagként és tanítványként volt a rendezvény házigazdája dr. Szűcs Judit, a csongrádi múzeum igazgatója

 

Nyíri Antal munkássága, mely a régi Tisza menti életformával és nyelvi emlékeivel foglalkozik, könyvekben nemigen hozzáférhető ma már, ezért határozta el Kis-Rácz Antalné és Tímár Ferenc, hogy multimédiás CD készít a nyelvi kultúra bemutatása mellett környezetnevelő célzattal.

 

 

 

Egy kétkötetes könyvhöz hasonlatos a CD, hiszen a város jellegzetes földrajzi és vízrajzi neveinek ismertetése után a további rész Nyíri Antalról szól, ezt az anyagot elsősorban a szentesi vonatkozású írásaiból igyekeztek összeállítani, de újságcikkeket is csokorba gyűjtöttek.

 

 

 

A CD a városrészek történetével kezdődik, melyet Zsíros Katalin tanárnő, saját bevallása szerint, megfogadott, hogy a 100. évfordulóra megír. A fejezetek között találhatunk rá a vízrajzi nevekre, melyek kapcsán Mód László néprajzkutató azt mondta: Nyíri Antal munkája a levéltári kutatások mellett terepmunkán is alapult, amikor még sikerült felkutatnia azokat, akik elevenen emlékeztek az ármentesítések előtti időszakra. A professzor munkája segítséget nyújthat megtalálni az egyensúlyt a Tisza mentén élő ember és környezete között.

Szentes, 2007. 03. 15.

.