Lőrincz Márton tér avatása

 

 

 

2007. március 31-én, szombaton délelőtt ünnepélyes körülmények között felavatták a Lőrincz Márton teret. A Petőfi és a Szent Imre herceg utcák találkozásánál lévő közterületet - ahol az olimpiai tölgy is található - az 1936-os olimpián első helyet szerző birkózóról nevezeték el.

 

 

 

Főhajtás egy bajnok előtt.

Lőrincz Márton e legendás sportember példát mutat a mai kor emberének is. De példát mutat Szentes városa is, mert aki képes tisztelegni, emléket ápolni a múlt dicsősége előtt, csak az képes példamutató módon előre nézni és irányt mutatni. Ez a fa hirdeti számunkra, hogy érdemes küzdeni, alkotni nagyra törni, vágyakat megfogalmazni és dolgozni érte. Ez a fa hirdeti a birkózósport számára, hogy egy birkózó nem csak a birkózószőnyegen lehet bajnok, hanem abban is, hogy mit hagy emlékül az utókornak. Ez a fa hirdesse a mai ember számára, hogy érdemes a munkánkat úgy végezni, az életünket úgy élni, hogy 70 év múlva is egy legyen mindenkinek egy képzeletbeli fája. A Magyar Birkózó Szövetség és birkózók nagy családja tisztelettel köszöni mindazok munkáját, akik ezúton is ápolják olimpiai bajnokunk emlékét.

 

Dr. Hegedűs Csaba

a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok.

 

 

 

Kedves Szentesiek!

Nagy öröm számunka, hogy ma az önök városában teret neveznek el a mi Marcinkról, aki a 30-as években dicsőséget szerzett nemzetünknek , Székelyföldnek és szülőfalujának. Sajnálom, hogy nem lehetek jelen e történelmi eseményen, de nemes kezdeményezésük példaértékű lehet sok magyar település számára. Külön köszönöm fáradozását a javaslattevőknek, az önkormányzati képviselőknek, a város elöljáróinak, hogy felkarolták és támogatták az ügyet. Sok Lőrincz Márton és Papp László kellene ma is, hogy példájuk utat mutasson a következő nemzedéknek. Hiszem, hogy rövidesen a két település Korond és Szentes megtalálja a lehetőségét annak, hogy testvérként karoljanak egymásba. Ebben a reményben kivánok minden jóérzésű magyar embernek áldott húsvéti ünnepeket. Isten éltesse a szentesieket!

Kiváló tisztelettel,

Balázs Árpád

Székelyudvarhelyről.

 

 

 

 1937-ben Lőrincz Márton - az 1936-os berlini olimpia kötöttfogású légsúlyú bajnoka - egy tölgyfát ültetett az akkori Polgári Leányiskola, a mai Petőfi Sándor Általános Iskola elé. A régi olimpiákon az volt a szokás, hogy a győzelem emlékére egy tölgyfacsemetét is ajándékoztak a bajnokoknak, akik azt a szülőhelyükön elültették. Erdélyi származású lévén szülőfalujában nem ültethette el a tölgyfát, ezért abba a városba hozta, amely őt fiává fogadta. 60 évvel később, 1997. március 29-én dr. Hegedűs Csaba és Polyák Imre birkózó olimpiai bajnokok újabb facsemetét ültettek az öreg tölgyfa mellé.

 

 

 

Ünnepi köszöntőt Szirbik Imre polgármester mondott, mely után méltó kulturális műsort a Petőfi Sándor Általános iskola adott. Ezt követően Kiss Tóth Tihamér, a helyi Birkózók Baráti Körének elnöke emlékezett meg a sportoló életútjáról, majd az önkormányzat, az iskola, a sportegyesületek, a Civil Fórum és a Szabadidős Sportklub megkoszorúzta a tölgy melletti emléktáblát.

 

 

Szentes, 2007. 04. 05.

.