A pákozdi ütközetre emlékeztek

 

 

 

2007. október 2-án a Kossuth szobornál koszorúzási ünnepséget rendezett az 1848. szeptember 29-i Pákozdi ütközet 159. évfordulójának emlékére a Szentes Városért Civil Fórum, a Szabadidős Sportklub, a szentesi gyermekbarátok, Szentes Város Önkormányzata és a Magyar Honvédség szentesi alakulata . Az ünnepi alkalmon Juhász László százados felelevenítve a másfél évszázaddal ezelőtti eseményeket.

 

 

 

A kommunikációs tiszt elmondta, hogy fontos ez az ünnep, hiszen a Pákozdi csata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentős ütközete volt. - A pákozdi csata sem méreteit, sem a veszteségeket tekintve nem tartozott a szabadságharc nagy csatái közé, mégis a magyar honvédsereg egyik legfényesebb diadala lett, hiszen következményei a magyar függetlenségi harc továbbélése szempontjából felbecsülhetetlenek voltak.

 

 

 

Ezek az események pedig tiszteletet parancsolnak minden korszakban a határokon innen és túl - mondta Juhász László, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat és virágcsokraikat az emlékműnél.

Az alkalomhoz kapcsolódva meghirdették a 10 ezer lépés az egészségedért próbát, mely a Világ Gyalogló Nap programját is képezi, s melynek végpontja a Kossuth szobornál volt.

Szentes, 2007. 10. 08.

.