Hazatértek az Atlanti-óceán partjáról

 

 

Nyers József alezredes, parancsnokhelyettes jelenlétében ünnepélyes keretek közt került sor 2006. július 11-én a Steadfast Jaguar 2006 NATO-gyakorlaton részt vett magyar víztisztító szakasz állományának visszafogadására.

A csapat az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító századának 23 fős szakaszából, a hídépítő zászlóalj nyolcfős biztosító rajából, és a logisztikai zászlóalj hét katonát számláló logisztikai rajából állt. A magyarok az eltelt hat hétben hazájuktól távol, az Afrika északnyugati partjához közeli Zöldfoki-szigeteken részesei váltak egy új koncepció főpróbájának. Ennek során a NATO sikeresen valósította meg a katonák és technikai eszközök kiszolgálásának feltételeit, annak ellenére, hogy a térség infrastrukturális lehetőségei erősen korlátozottak. A gyakorlat ideje alatt ezért a magyar víztisztító szakasz munkája kulcsfontosságú jelentőséggel bírt.

 

 

 

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár víztisztító százada 2004-es megalakulását követő eddigi legnagyobb feladatát hajtotta végre, amely nemcsak a század kijelölt szakaszának próbatétele volt, hanem a Magyar Honvédség vizsgája is egyben. A gyakorlat helyszíne a hazánktól 5000 kilométerre fekvő, Zöldfoki-szigetekhez tartozó Sao Vicente volt, Afrika északnyugati partjához közel. A kijelölt 38 fős víztisztító szakasz eszközei tengeri úton, a szakasz főerői május 29-én pedig légi szállítással érkeztek a gyakorlat színhelyére. Az Atlanti-óceán partján hamar megteremtették a folyamatos működés feltételeit, s a harmadik napon már megkezdődött az ivóvíz kiadása.

 

 

 

A magyar víztisztítók folyamatosan biztosítani tudták a napi 100 köbméter, ivóvíz minőségű technikai vízellátást, amely igen jelentős eredmény. A 24 órás váltásokban működő tábor ideális volt a 2004-ben rendszerbe állított nagyteljesítményű víztisztító berendezések üzemeltetési tapasztalatainak bővítésére, melynek során először tisztítottak tengervizet. A visszacsoportosítás után a víztisztító szakasz az NRF-7 részeként tovább folytatja készenléti szolgálatának ellátását.

Szentes, 2006. 07. 12.

.