Csak augusztus elején lesz igazi a tiszai strand

 

 

A tiszai árhullám jelentős károkat okozott a szentesi üdülőterületeken lévő hétvégi házakban. Az épületek rendbetételére sokat kell áldozniuk a tulajdonosoknak. A helyi önkormányzat úgy segíti őket, hogy az idén mentesíti a 72 érintett családot a nyaralójukra kirótt kommunális adó megfizetése alól.

Már napok óta dolgoznak a Városellátó Intézmény dolgozói hogy a kétszeri árvíz után újra üzemelésre alkalmas legyen a szentesi tiszai strand. Sajnos egyenlőre nem tudnak vizet biztosítani a területen, mert az ott található hydro rendszer tartályát megemelte és ferdén tette vissza az árvíz. Ahhoz, hogy ez újra működjön daruval kellene visszahelyezni, de a képen is jól látszik, hogy csaknem 20 cm-es agyag fedi az érintett területet.

 

 

 

Első körben a közutak megtisztítását végezték el, majd a vízrendszert fogják javítani. A javítás után már csak két negatív ÁNTSZ vizsgálatra van szükség (ivóvíz, Tisza víz), hogy működhessen a strand. Amíg az engedélyek megérkeznek, addig is az öltözőket és az úszómester területét is rendbe kell tenni, ami annyit jelent, hogy leghamarabb augusztus elején nyithat ki hivatalosan a strand.

 

 

 

Az üdülőtulajdonosok viszont nehezményezik, hogy a bejárókra is sikerült az agyagot rátolni az úttakarítás során. Sajnos volt olyan terület, ahol csaknem 1 méter homokot és 20 cm agyagot hagyott maga után a Tisza. Ettől csak szorgalmas és kitartó lapátolás útján lehet megválni, de az út mellett található agyagot, viszont mindenképp el kell hordani ugyanis most egy vályúban van a strandi út eleje, ahonnan az esővíz nem tud lefolyni.

A strandi tűzoltólejárót sokan használják csónak vízretételre csakhogy ott is 35-40 cm homok volt. A hajótulajdonosok összefogtak, és megtakarították azt, és már csak egy kis "bökkenő" volt a víz megközelítésében, ezt pedig a képen látható terepjáróval sikerült megoldani. A Tisza oda is lerakott 40 cm homokot, amit a terepgumik gyorsan megoldottak.

Szóval van itt munka elég, és ezért mindenkinek a türelmét kérik az illetékesek.

Szentes, 2006. 07. 13.

.