„Viszontlátásra honvédek!”

 

 

 

Több mint három évtizedes katonai pályafutás után szolgálati nyugállományba vonul Kovács István vezérőrnagy, aki az utóbbi három évben a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnoka volt. A parancsnoki átadás-átvétel végén, 2006. június 30-án, ünnepi dandársorakozón köszöntek el a tábornoktól.

 

 

 

Az ünnepségen – melyen többek között jelen volt Győrössy Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka, illetve Szirbik Imre, Szentes polgármestere is – Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese méltatta Kovács István vezérőrnagy katonai pályafutását. Kiemelte: a nyugállományba vonuló tábornok a műszaki katonák kiképzése terén igazi szaktekintély.

 

 

 

– Jól képzett műszaki katonának lenni az élet nagy kihívása, hiszen a szakma körülbelül százhetven önálló területet foglal magában. Ennek alapján jelenthetjük ki, hogy ha valaki itt sikereket ér el, arra méltán lehetünk büszkék. Márpedig Kovács István vezérőrnagy személyében egy olyan parancsnokot ismertünk meg, aki mind emberi hozzáállásával, mind tudásával nagymértékben hozzájárult a műszaki szakma sikeréhez – hangsúlyozta Mikita altábornagy.

 

 

 

A vezérkari főnök helyettese elmondta azt is, hogy a parancsnoki beosztást az eddigi parancsnok-helyettes, Szabó István mérnök ezredes veszi át, aki 2003 óta szolgál a szentesi alakulatnál. Az állománygyűlésen elhangzott: ugyancsak nyugállományba vonul az alakulat eddigi törzsfőnöke, Pálfi Sándor ezredes. Beosztásának ellátásával Nyers József alezredest, a hídépítő zászlóalj parancsnokát bízták meg. Ezt követően, a parancsnokváltás szimbólumaként a nyugállományba vonuló tábornok átadta az alakulat csapatzászlaját utódjának.

 

 

Az ünnepség hanganyaga ITT hallgatható meg!

 

Búcsúzójában Kovács István vezérőrnagy megköszönte az elöljáró méltató szavait, egyben hangsúlyozta: közös munka nélkül ilyen eredményt nem lehetett volna elérni. Hiszen ahhoz, hogy a dandár sikeres legyen, minden katonának teljesíteni kellett.

– Tisztában vagyok vele, hogy Szabó István ezredes töretlenül fogja vezetni a dandárt. Kérem önöket, hogy az új parancsnokot mindenben maximálisan támogassák – mondta Kovács tábornok. „Viszontlátásra honvédek!” – hangzott el az ünnepség végén. Ám az alaki szabályzat előírásaitól eltérően ezúttal nem az elöljáró, hanem a búcsúzó dandárparancsnok köszönt el a felsorakozott állománytól.

Szentes, 2006. 07. 04.

.