Testvérvárosok V. Kulturális Fesztiválja

 

Immáron ötödjére került megrendezésre Szentesen a Testvérvárosok Kulturális Fesztiválja, melynek keretében Szentes testvérvárosaiból érkezett művészeti csoportok mutatják be önmagukat és térségüket.

 

 

 

A fesztivál mostani rendezvényei a hagyományos népi vásárral együtt kerültek megrendezésre, bepillantást nyújtva vendégeknek a kismesterségek egykori és mai világába. Felfedezve, hogy hogyan őrzik az egyes szakmák a hagyományaikat, hogyan alakulnak át és lesznek részei a mai életnek a népi kultúra ezen szegmensei.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

A 2006. június 3-án kezdődő fesztivál nyitóprogramja volt Zsáki István (Bácskatopolya) festőművész kiállításának megnyitása, melyet a városi Galériában Ádor Pál a Topolyai Művésztelep vezetője nyitott meg.

 

 

 

A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvényként került megrendezésre a Pom-Pom gyerkőcnap a Kossuth téren. A Pom-Pom koncert előtt helyi művészeti iskolák bemutatóit láthattuk a szemerkélő esőben. Szerencsére sikerült megúszni nagyobb zápor nélkül.

 

 

 

 

 

Este hét órakor vette kezdetét a fesztivál gálaműsora a Megyeháza dísztermében, ahol elsőként a Bárdos Lajos Vegyeskar lépett a dobogóra.

 

 

 

Az énekkar műsora után hatalmas stílusváltás volt mert jöttek a Repülő Angyalok modern tánccsoport táncosai (Románia, Újszentes). A moderntáncok formációja után Kiss Linda énekelt.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

A szóló produkció után a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény moderntánc csoportja következett. A német testvérvárosból Sankt Augustin-ból a fesztiválra ellátogatott a Karneváli hercegi pár és testőrsége.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

Szilver TSE táncosai vastapsot kaptak produkciójuk után, de a legsokszínűbb műsort a „Wiercipiety” tánccsoport (Lengyelország, Skierniewice) adta elő, mert a gyerekek folyamatosan átöltöztek és töretlenül járták a táncot a közönség szórakoztatására.

 

 

 

Június 4.

 

 

 

Másnap, vasárnap egész nap esett az eső, ezért a népi vásár kulturális programja a Tóth József Színházteremben lett megtartva, ahol a külföldi csoportok is felléptek.

 

 

 

Ezen a délelőttön moderntáncokat láthattunk a testvérvárosokból érkezett vendégektől (Repülő Angyalok modern tánccsoport (Románia, Újszentes) „Wiercipiety” tánccsoport (Lengyelország, Skierniewice) majd 10 órától "térzene" következett a „Kék-Fehér-Menden” Ifjúsági Fúvószenekar (Sankt Augustin), a Kiskunmajsai Ifjúsági Fúvószenekar és a  Szentes Városi Fúvószenekar közreműködésével.

 

 

 

Délután néptánc és népzenei bemutatók következtek, melynek keretében fellépett a Szentesi Tekerő Együttes, a Zöldág Néptánccsoport, a Pengető Citerazenekar, az Esély Hagyományőrző Együttes (Kiskunhalas) és a Tambura zenekar (Szerbia-Montenegro, Topolya), valamint a Csűrdöngölő néptánccsoport (Románia, Végvár).































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

A fesztivál zárása szintén a Megyeháza dísztermében került megrendezésre, ahol először korabeli táncokat láthattuk a Zenthus János Hagyományőrző Csoporttól, majd elpengette a nótánkat a Pengető citerazenekar, és a Swivel tánccsoport zárta műsort. Minden jó, ha a vége jó, mert a vége jó volt, mert egy nagy közös vacsorával zárult a kétévente megrendezésre kerülő kulturális fesztivál.

 

 

 

Szentes, 2006. 06. 09.

 

.