"Szentes" az óceán partján

 

 Kinagyítható!

 

A NATO Stadfast Jaguar 2006 gyakorlatán a Zöldfoki-szigeteken a NATO Reagáló Erők (NRF) 2006. június 15–28. között hajtottak végre manővereket a szigetországot körülvevő Atlanti-óceánon, illetve az ország légterében és annak három szigetén. A katonák elsősorban békefenntartói, válságkezelési feladatokat végeztek, éleslövészetet hajtottak végre, többnemzetiségű, összhaderőnemi kötelékben gyakorolták a partraszállást (képünkön) és a természeti katasztrófák kezelését. A résztvevők joggal lehetnek büszkék arra, hogy sem a kitelepülés, sem a gyakorlások során nem történt kiképzési, vagy egyéb baleset.

 

 

 

Magyarországot az NRF 7. váltásába felajánlott, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár állományához tartozó víztisztító szakasz és négy törzstiszt képviselte a gyakorlaton. A Sao Vicente szigetén, Baia Dos Gatas település mellett dolgozó magyar katonák tevékenységét az elöljárók elismerték és dicsérték. (A fotón rögtönzött őrzés-védemi kiképzés látható a magyar táborban.) A valós biztosítás keretében a szakasz napi 100 köbméter ipari édesvizet állított elő a tengerből, ami kétezer katona szükségletét fedezte. Az édesvíz szűkében lévő szigetországban a szakasz tevékenységének fontosságát jelzi, hogy szinte minden politikai és katonai vezető meglátogatta a táborukat.

 

 

A gyakorlat elsődleges célja az NRF koncepció próbája volt. A bemutatónapon részt vett magas szintű NATO-vezetők egyértelműen sikeresnek ítélték a mintegy 7000 katona tevékenységét. A stratégiai távolságba történő települést, a kiképzési élet- és munkakörülmények megteremtését, a harckészültségi szint elérését sikeresen teljesítették az NRF szárazföldi-, légi,- logisztikai és haditengerészeti komponensei.

Szentes, 2006. 07. 04.

.