Miként, hogyan, mikor, meddig ...

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközséggel együttműködve a Regionális Operatív Program keretéből, 2005-ben támogatást nyert Szentes városközpontjának rehabilitációjára.

 

 

 

Elkezdődött a Szentesi Református Nagytemplom felújítása és a szentesi Református Idősek Otthonának építése, melyre meghívták a szentesi lakosokat (2006. június 14-én), hogy tervismertetés közben megtekinthetik az éppen folyó munkálatokat.

 

A tervek hangos bemutatása ITT hallgatható meg!

 

A nagytemplom esetében némi késéssel kezdődött, illetve folytatódott a munka, hiszen az előző pályázatnál a tető egy része, valamint a karzaton elhelyezkedő emeleti galéria már elkészült. A mostanival befejeződik a tető teljes cseréje. A felújításban a külső homlokzat rendbetétele folyik, belül 3-3,5 méter magasságban verték le a vakolatot, helyére kívül-belül úgynevezett lélegzővakolat kerül, hogy a templom vizesedése csökkenjen, illetve megszűnjön a következő években. Ennek érdekében úgynevezett kavicságyat hoztak létre az alapban.

 

 

 

Az Alföld leghosszabb hajójú temploma mára üres lett, belsejéből a padokat Esztergomba szállították. A rendbe hozataluk után természetesen visszakerülnek majd, számuk azonban az eddigiekhez képest csökken. Kovách Péter lelkipásztor szerint ezáltal a templom belseje levegősebb lesz, mint korábban. Esztergomban újítják fel az úrasztalát is. A templom burkolata korszerűsítésre kerül, az egész aljzati betonozást, szigetelést kap. A boltozat javítása is elkészül majd. Néhol újra kell építeni a hatalmas repedések miatt. Sokkal szebb lesz a belseje.

 

 

A munkálatok során az úrasztala alatt megtalálták az emlékeztető követ, amelyet még 1761-ben helyeztek oda Gál István lelkipásztor szolgálata idején. Ezt Kiss Bálint református lelkipásztor örökítette meg az eklézsiatörténetben, amikor is 1808-ban a jelenlegi templomot elkezdték építeni. E műemléki épületet egyébként 1826-ra sikerült elkészíttetni.

Az eredeti kő nagy méretű, 25-30 centiméter vastag mészkőtömb, rávésték az akkori egyházi elöljárók neveit, dátumot, a kő másik oldalára vésték Kiss Bálint lelkipásztorkodása idején az akkori városvezetők nevét, belevésték a kőbe, hogy a "lelkek száma" 10 ezer 388 volt, az "oskolás" fiúké 359, a leányoké pedig 307.

 

 

 

Kovách Péter szerint az emlékeztető kővel az elődök arra akarták felhívni az utókor figyelmét az esetleges viták elkerülése érdekében, hogy az 52 méter hosszú és 22 méter széles templomot "tulajdon költségeken" reformátusok építtették. A meglehetősen sérülékeny kortörténeti emléktárgy a tervek szerint az úrasztala alatt marad. Bár erről még vannak viták, a lelkipásztor úgy gondolja, a célját ott tölti be, odavaló. Egyébként is külön tervezést igényelne, ha kiemelnék onnan.

 

 

 

Az idősek otthona kivitelezése jó ütemben halad. Az épület födémszerkezetének közel 80 százaléka elkészült, vasbetonszerkezet, elkészült a tetőszerkezet acélváza. Jelen pillanatban a válaszfalalak alapozásánál tartanak az építők, a pincékben elkészül az aljzatbetonozás a falak szigetelése. A válaszfalak felhúzása után már látható, mekkorák lesznek a szobák, hogyan fog kinézni az otthon. Elkészültek az ajtó-, ablaknyílások, a terasz, a rámpa, amin a mozgásukban korlátozottak közlekedhetnek.

Várhatóan június hónapban az összes tetőszerkezeti elem és a válaszfal elkészül majd, utána az ácsok veszik át a terepet. Kovách Péter szerint igyekezni kell a munkával, mert augusztus végén át kell adni a Kiss Bálint utca területét az útépítőknek, azt teljesen lezárják, a burkolat felszedése után kezdődik az út felújítása, útépítés.

 

 

 

Ötven személyes, emelt szintű otthonban (minden szobához lesz külön fürdőszoba és WC.)1-2-3 személyes szobákat, apartmanokat alakítanak ki. Mint megtudtuk, sokan érdeklődnek, mindenkinek felírják ugyan a nevét, de az még nem jelent semmit. A lelkipásztor ígérete szerint amint tudják, időben meghirdetik az intézmény nyitását. Ugyanez vonatkozik a majdani munkahelyekre is.

Szentes, 2006. 06. 23.

.