Mi közünk a csillagokhoz?

 

 

 

2006. május 18-án "Mi közünk a csillagokhoz: Emberek, csillagok, űrhajók" címmel tartott előadást Zombori Ottó a Városi Könyvtár előadótermében.

Az előadás kezdetén Zombori Ottó a zsebébe nyúlt és előhúzott egy svájci bicskát, hogy szemléltesse, régen az ember a túlélés reményében bicskát tartott a zsebében, de mára minden fiatal tudja, amit a tízparancsolatban is megírtak, hogy "tisztelt apádat, anyádat" és az informatika tanárt :-) , ezért a XXI. században a 3. évezred küszöbén mindenkinek kell, hogy a zsebében legyen egy PEN-DRIVE, mert manapság az információ hatalom! ...

 

... de hát mi közünk a csillagokhoz?

Sokáig nem tudtunk elszámolni azzal, hogy hol keletkeznek az elemek. Az összes legendát ismerjük, a Bibliát is, a természettudományos hipotéziseket is – de hogy honnan kerül a csontunkba a kalcium, a vérünkbe a vasatomok sokasága…? Annyit már a hatvanas évek előtt tudtunk, hogy a Nap hidrogénből héliumot hoz létre. Igen ám, de a Nap az elemeket építgetve, „élete” végéig maximum a vasig jut el. No de a nehezebb elemek? Azok is itt vannak környezetünkben. Az ólom például 82-es rendszámú, és a Nap soha ilyet nem fog produkálni. A frappáns válasz megadásához sokat kellett fejlődnie az összes társtudománynak és a technikának is.

 

 

Szentes, 2006. 05. 23.

.