... avagy Szentes város hozománya

 

I. rész

 

 

 

Hagyománya van városunkban a kétévente, április 30-án megrendezésre kerülő felvonulásnak és bemutatóknak. Most Szentesi Parádé, avagy Szentes város hozománya címmel került megrendezésre a zenés, táncos program.

 

Az utcai felvonulás előtt a Luther téren a díszkút közelében adott térzenét Szentes Város Fúvószenekara és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola SWIVEL társastánc csoportja közreműködött.

 

A SWIVEL csoport és oktatójuk Bajominé Varga Erzsébet több kerek évfordulót is ünnepel az idén:

- 5 éve foglalkoznak társastánc oktatással a művészeti iskolában

- 1 éves a SWIVEL (szvivöl) név, egy éve választották e fantázia nevet csoportjuk megnevezésére a táncosok.

A művészeti iskola színeiben eddig elért legjobb eredményeik:

- A Szeghalmon megrendezett I. Országos Formációs Tanulmányi Versenyen egy Bécsi keringő formációért koreográfiai különdíjat kaptak.

- Szegeden az I. Bossa-Nova Minősítő Fesztiválon egy Samba formációval indult a tanszak, „Arany minősítés”-sel díjazták teljesítményüket és a korcsoport legjobb koreográfiájáért itt is különdíjat kapott Bajominé Varga Erzsébet.

 

 

 

1. Szentes Város Fúvószenekara és a Petőfi Sándor Általános Iskola mazsorett csoportja vezette fel a menetet

 

 

 

A közös muzsikálás hosszú hagyományokra tekint vissza városunkban. Generációk élvezték a zene örömét és osztották ezt meg a város lakóival. A zenekar az elmúlt évtizedek folyamán sokféle szervezeti formában működött, ma a Zenebarátok Egyesületének keretében dolgozik. Diákok, zenetanárok és aktív dolgozók közös munkájának eredményeként országosan, és határainkon túl is ismert együttessé forrta ki magát. Repertoárjuk átfogja a fúvós muzsika klasszikus és modern ágait. Elmaradhatatlan résztvevőik a város különböző rendezvényeinek, s muzsikájukkal a zeneértő és az azt élvező közönségnek maradandó élményt nyújtanak. A fesztiváldíjas zenekar számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt kiváló eredménnyel. Karnagy: Mihály Béla.

 

2. Bevonulás az EU-s tagországok zászlóival

 

 

 

A Szentesi Farkasok labdarugó utánpótlás neveléssel foglalkozó sportklub, amely 2005-ben néhány lelkes szülő kezdeményezésére jött létre. Kezdetben 10-15 gyerek járt focizni, de napjainkban már közel 80 gyermek foglalkozik heti 3 alkalommal a labdarúgással. A gyerekek oktatását Janiga László, Fekete Sándor és Mucsi Attila végzik.

A Farkasok alapgondolatai a következők:

"Legyen a sportoló közössége aktív tagja, becsületes, tisztelettudó és a csapatért küzdő büszke játékos!"

 

3. Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánc tagozata

 

 

 

A Jövőnkért Néptánccsoport tagjai a szentesi Koszta József, a Deák Ferenc és a Tiszaalpári Általános Iskola növendékeiből alakult. A mezőföldi táncokat a tájegységre jellemző népviseletben adják elő az alsó tagozatos korú gyerekek. A csoport művészeti vezetője, tanára Bagi Ferenc fiatal táncpedagógus aki maga is néptáncos lévén, nagy szakértelemmel és szeretettel, ötödik éve adja át tudását, néptáncszeretetét a gyerekeknek.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

4. Árpád Utcai Óvoda: „Szántsunk földet, vessünk búzát”

 

 

 

Mottó: A kenyér útja

 Az Árpád utcai óvodában 1990 óta valósítják meg a néphagyományokra épülő óvodai nevelést és a  Helyi Nevelési Programjunkat is ennek szellemében készítették el.

Munkájuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kézműves tevékenységek, kismesterségek megismertetésére és gyakorlására.

Programjunkban az ünnepekhez, jeles napokhoz, az emberi élet fordulóihoz, valamint az évszakok változásaihoz kapcsolódva élik meg játékosan nap, mint nap a magyar népmeséket, népi gyermekmondókákat, gyermekdalokat, dramatikus játékokat.

A következő, rövid játékukban, egy megzenésített népköltés segítségével fogják a kenyér útját bemutatni. 

 

5. Kossuth Utcai Óvoda: „Zöldségek tánca”

 

 

 

Paradicsom, paprika

a szentesi nagy csoda

egészségünk záloga.

 

A Mesevár Óvoda

Egészségért programja

Egyed te is minden nap!

 

 

6. Köztársaság Utcai Óvodai Munkáltatói Körzet:
Szentesi Lecsófesztivál

Zene: Bergendy: Hadd főzzek ma magamnak

 

 

 

A Köztársaság utcai és a dr. Mátéffy Ferenc utcai óvoda dolgozói vonulnak fel. Mivel Szentes egyik ételhíressége a lecsó, így a lecsófőzést jelenítik meg. A körzet óvodái a kezdetek óta együttműködnek a Hunor Coop Zrt-vel a szentesi lecsófőző fesztiválon. Innen lesték el ezt a lecsófőzési technikát, így főznek ők.

Rakj jó tüzet a bogrács alá. Végy egy kis vöröshagymát, párold meg, tegyél bele bőségesen paprikát, paradicsomot és dúsítsd az ételt tojással. Alaposan kavard meg és ízlés szerint fűszerezd.

Jó étvágyat hozzá! Kipróbálhatod a receptet a lecsófőző fesztiválon szeptemberben.








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

7. Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet: „Tavaszi túra”

 

 

 

A Felsőpárti Óvodai Körzet nagycsoportosai, óvónői rendszeresen kirándulnak Magyartésre. Az Erdei Óvodai program keretében sokat túráznak a természetben, ismerkednek a környék növény- és állatvilágával.

A Széchenyi ligetben évente megszervezik a Madarak, Fák Napját, ahol a város óvodásaival együtt felfedezik a természet csodáit.

 

8. Szent Anna Utcai Óvoda: „Kurca partján élni jó”

Zene: Dvoržak: Új világ szimfónia

 

 

 

Kurca partján élni jó! – mondhatják a Szent Anna Utcai óvodások, hiszen óvodájuk rendkívül csodás természeti környezetben, zöld övezetben a Kurca partján, a Széchenyi liget szomszédságában található. Éppen ezért a környezet és természetvédelemre nevelés kiemelt fontosságú feladat az intézményben.

Az óvodában folyó környezeti nevelésnek múltja van. A jeles zöld napokhoz kapcsolódó programok során kalandos barangolásokkal, felfedezésekkel, kísérletezésekkel, megfigyelésekkel, vidám együttléttel teszik élményszerűvé ezeket a játékos napokat.

Kiemelten hangsúlyos jeles „zöld” napok: az Állatok Világnapja, Víz Világnapja, Föld Napja, Madarak-Fák Napja, Környezetvédelmi Világnap.

A  gyerekek a Kurca partján béka hangversenyt hallgatnak vízi madarakat etetnek, a molnárkák játékában gyönyörködnek. A ligetben nemcsak játszani jó, hanem az is, hogy a séták során álmos bagoly pislog le rájuk az odújából, bodobácsok sütkéreznek a fák kérgén, és a harkály kopogtat száraz kérgen… és még mi minden más látható!

Vízpartján élni tehát jó!

 

9. Gróf Széchenyi István Általános Iskola: „A berekháti körzet”

(Zenei aláfestés: Záray Márta-Vámosi János: Horgászdal (Csitt, csak most maradj csendben...)

 

 

 

A  Gróf Széchenyi István Általános Iskola tanulói a berekháti városrész természeti adottságait és vállalkozásait mutatják be: Díszfaiskola, Gerecz Elemér horgásztó, ÁRPÁD-AGRÁR RT. Erőtakarmánygyára








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

10. Szabadidős Sportklub: Rock ’n Roll tánccsoport

 

 

 

A csoport tavaly ünnepelte 10 éves fennállását. Annak idején 3 párral kezdtek és ma már 13 pár táncol. Tagjaik a város különböző iskolába járnak, sőt vannak vidékiek is (Szegedről, Csongrádról, Kiskunfélegyházáról és a környező településekről). A tánccsoport vezetője és tánctanára Lakos Ferencné.

Többször felléptek a város rendezvényein és a városon kívül is.

A társastánc csoport repertoárjában van standard, latin és divattáncok formációnak megkoreografálva. Nagyon szeretik a latin táncok mellett a swing táncokat. Egyik kedvencük a rock and roll. Most is azt táncolnak.

 

11. Damjanich János Tagiskola:

Városi Damo Gyermeknap

 

 

 

Bár a város szélén található az intézmény, népszerűségére jellemző, hogy mindenki csak DAMO- nak hívja.

Ez valószínű azért is így van, mert több olyan programot is szerveznek, amelyre sokan, szívesen mennek el. Ilyen a Városi Damo Gyermeknap, melyet az idén május 27-én rendeznek. A valóban egész napos rendezvényen rendkívül változatos események váltogatják egymást és mindig van valami újdonság, illetve meglepetés is. A kecskeméti repülősökkel igen jó a kapcsolatuk, már tavaly is és most is néhány nappal a rendezvényt megelőzően a MÍG-ek bemutatót tartanak a város felett. Az idei Gyermeknap díszvendége „Bagira” lesz. A többi pedig május 27-én derüljön ki azok számára, akik akkor ellátogatnak a DAMO-ba. Most pedig lássuk az alsó tagozatosok produkcióját, melynek címe: a Gyermeknap.

 

 

 

A Kurca környezetvédelme

Mivel az iskola városunkban a legnagyobb zöldfelülettel rendelkezik, a levegő tisztasága messze a legjobb, ezért kézenfekvő, hogy nagy figyelmet fordítanak a szerteágazó környezeti nevelésre, a környezet védelmére.

Ezen a területen a legújabb, nem szokványos kezdeményezésük az első osztályosok kiemelt környezetvédelmi tevékenysége, valamint egy Madárbarát kert kialakítása.

Most a Kurca környezetvédelmének fontosságát illusztrálják bemutatójukban.

 

12. Deák Ferenc Általános Iskola: „Sport és mozgás”

 

 

 

Zászló gyakorlat:

Az erőt jeleníti meg 9 fiú a 7. b-ből, akik zászlós gyakorlatot mutattak be.

 

Kán-kán:

A szépség, az energia jelenik meg a kisség erotikus táncban, mely francia eredetű: ez a kánkán.

 

Úszómedence:

Sporttagozat révén következnek a kis pólósok. Most csak játszanak a medencében, de az órákon, az edzéseken ez igazi verseny a javából. A programot a tanító nénik segítették össszeállítani.

 

LEGRAND betűk:

A LEGRAND Zrt., mint szponzor jelenik meg e napon. Őket illusztrálják az ötödikesek Orosz Marianna tanárnővel.

 

Latin:

Dél-amerikai dallamok jelennek meg a következő képben. Ők, mint sokan mások, az Alapfokú Művészeti Iskola tanulói – vezetőjük: Szilágyi Andrea.

 

Mazsorett:

S végül a csattanó: a mazsorett, mely hosszú évek óta színfoltja az iskolai rendezvényeknek – Vajdáné Balogh Ida vezetésével.

 

13. Koszta József Általános Iskola: „A Kurca”

 

 

 

A Kurca a Körösből ered kb. 1 km-re a torkolattól. Az első írásos emlék, amely említi a nevét I. Géza adománylevele 1075-ből, Curicea folyónak nevezi.

Nevéhez romantikus monda fűződik, mely szerint:  Rózsa Sándor híres betyárt elfogták és halálhíre kelt.

Kuruca nevű szerelme bánatában e folyócskába ölte magát.

Rózsa Sándor kiszabadulása után a vízparton gyakran meg-megállt és szomorúan emlegette kedvesét: „ Hej  Kuruca, Kuruca !”

Először ezt a szomorú mondát jelenítik meg, majd a menetük egy kicsit tovább halad, hogy a mai, vidám jelent is bemutathassák, biciklistákkal, pecásokkal.

S, hogy vidáman búcsúzzanak a közönségtől a Koszta iskola diákjai, e jeles napon  még a békák is táncot járnak!

 

Petőfi Sándor Általános Iskola

 

 

 

Mazsorettek:

A Petőfi Sándor Általános Iskolában jelenleg két mazsorett csoport van.

A nagyobb lányok csoportja a 3. és 4. osztályosokból áll. Három évvel ezelőtt alakultak.

A 2. osztályosok a MINI MAZSOLÁK tavaly alakultak.

Mindkét csoport részt vesz a városi és környékbeli ünnepségeken. Szívesen tesznek eleget minden meghívásnak. Most is örömmel jöttek, hogy színesítsék a városi felvonulást.

 

A Petőfi DSE sportolóit láthatják:

A DSE cselgáncs szakosztályának működése 1991-re nyúlik vissza. A város szinte minden általános és középiskolájából látogatják az edzéseket, jelenleg hatvanan.

A legfontosabb országos versenyeken  37 arany, 65 ezüst, 85 bronzérmet és sok értékes 5. helyezést értek el a DSE cselgáncsosai.

Közülük jelen van Gyói Alexandra kétszeres egyéni OB háromszoros Diákolimpia és háromszoros Magyar Köztársaság Kupa győztes. Dékány Dóra, Aradi Sára, Csala Dávid, Mészáros Csaba OB és Diákolimpiai érmesek. Az 1996-os olimpiai keret tagja volt Magyar Renáta.

Edző: Tóth Béla, a Petőfi Sándor Általános Iskola testnevelője.

 

Kacsatánc:

Kedves Közönségünk! Fogadják szeretettel az iskola első osztályosait, akik a kacsatáncot adják elő a Hungerit Zrt-vel együttműködve. A Petőfi Sándor Általános Iskolában már első osztálytól tanulhatnak aerobikot, judót és a mazsorett csoportban is táncolhatnak a tanulók.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Az összefoglaló folytatása ITT tekinthető meg!

 

 

.