Amit a Karneválról tudni kell!

Karneváli program!

 

 

A hónap első hétvégéjén – immár ötödik alkalommal - Szentesen újra megrendezésre kerül a Télbúcsúztató Karnevál.

 Az alföldi össznépi mulatságot a forró hangulat, a helyi és a szlovén hagyományok közösen hívták életre, melyen részt vesz a város apraja-nagyja, a helyiek és a környékbeliek egyaránt. Az esemény állandó díszvendégei a szlovéniai Koránt jelmezesek és táncosok, az órásbábok és a gólyalábasok.

 Március 3-án, pénteken 14 órakor kerül sor a Karnevál időszámításának kihirdetésére a Kossuth utcán. A karneváli hangolódót a szlovén busók riogatója és a Bandiera Zászlóforgató Együttes műsora színesíti. Ebben az évben három helyszínen lesz bemutató: a Kertvárosban a Yeee-Lo Sörözőnél, a Kísérben és a Luther téren.

A nap zárásaként - 2006 újdonságaként - 19 órától Táncház várja az érdeklődőket a Művelődési és Ifjúsági Házban.

 Szombaton délelőtt 9 órától kezdődik a „Picúrok Farsangja” a Pom-Pom Együttes Karneváli Kavalkádjával a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Egész napos programként szolgál a szabadtéri gasztronómiai és kézműves udvar, ahol ingyenes óriás csúszda és ugrálóvár, valamint egytálételek széles választéka – pörköltek, flekken, gyros, sült kolbász - várja az érdeklődőket. A rendezvény állandó vendégei a szlovén busók, óriásbábok és az arcfestők.

Ebben az évben két új óriásjelmezzel is bővül a már ismert csapat. Az eddigi hagyományos fogatozás helyett ingyenes városnéző kisvonat várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A kisvonat a Sportcsarnok elől indul 9 órától és egész nap karneváli hangulatban közlekedik a városban. Három helyszínen lesz megálló: a Rákóczi utcai óvodánál, a Kertvárosi Coop ABC-nél, valamint a Kísérben a Sáfrán Mihály utca és a Nyíri köz elágazásánál.

11.40 –től a szabadtéri udvaron fánkkóstolás, majd egy órával később 12.40-től a sportcsarnokban a „Nagyoknak” kezdődik jelmezverseny.

A jelmezverseny után 16 órakor Utcai Karneválra indul a közönség. A több ezer fős tömeget a szlovén jelmezcsoport, valamint gólyalábasok produkciója szórakoztatja.  Az Ifjúsági parkba érve látványos tűzgyújtás, busótánc, a Bab Társulat óriásbábos bemutatója, valamint Kurca parti tűzparádé segít elűzni a telet és egyben a hideget.

A 18.50-től kezdődő díjkiosztó gálát a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosainak műsora nyitja meg. A díjkiosztó után Oláh Ibolya élőkoncertje szórakoztatja a nagyérdeműt.  

A rendezvény zárásaként az immár hagyománnyá vált Raiffeisen lufieső zárja.

 

Városnéző kisvonat menetrendje

Indulás: 2006. március 4., 9.00 órától kb. félóránként

Indulási pont és végállomás: Jövendő utca, Sportcsarnok előtt        

Megállók: Rákóczi utcai óvoda, Kertvárosi ABC (Coop), Sáfrán Mihály utca és Nyíri köz elágazása

Útvonal: Jövendő utca (Sportcsarnok előtt), Horváth Mihály utca, Kossuth utca, Rákóczi utca, Szalai utca, Köztársaság utca, Ady Endre utca, Kossuth utca, Szent Imre herceg utca, Szent Anna utca, Sáfrán M. utca, Nyíri köz, Vásárhelyi út, Petőfi utca, Kossuth utca, Horváth Mihály utca, Jövendő utca (Sportcsarnok)

Szentes, 2006. 03. 01.

.